Skip to content
Politică

Angajarea răspunderii Guvernului. Ce prevede Constituția României

Inquam Photos / Octav Ganea

Cele trei proiecte de legi pe care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea vor fi trimise în cursul zilei către Parlament, urmănd a fi stabilit calendarul asumării, a anunţat miercuri şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

”Astăzi vor fi trimise cele trei proiecte de legi către Parlament pentru asumarea răspunderii şi urmează ca Parlamentul să stabilească calendarul asumării”, a anunţat, miercuri, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă.

DETALII AICI: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la Guvern: își asumă răspunderea pe 3 legi

Cele trei legi vizează prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 pentru a reintroduce în sfera serviciilor publice transportul interjudeţean al elevilor şi Legea plafoanelor.

Dancă a precizat că este ”vital” ca Legea plafoanelor să fie adoptată de urgenţă.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Iată ce spune art 114 din Constituție:

„Art. 114 – Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113”, prevede legea fundamentală a țării.

Potrivit Constituției, dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

„În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere”, se mai arată în Constituție.

Totodată, în ceea ce privește moţiunea de cenzură, articolul 113 din Constituție prevede că:

„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *