Skip to content
Societate

Angajații CFR protestează la Ministerul Transporturilor. Ce-i cer ministrului Cătălin Drulă

Inquam Photos / Ilona Andrei

Sindicaliștii CFR protestează în fața Ministerului Transporturilor. Aceștia cer creșteri salariale și posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme cu 5 ani, începând din septembrie 2021.

Membrii sindicatelor Confederația Meridian și Federația Sindicateor Transportatorilor au protestat și în urmă cu o săptămână, pentru a-i transmite ministrului USR Cătălin Drulă mai multe revendicări:

„1. Aplicarea Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi;

2. Achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, precum şi depunerea de proiecte pentru achiziţia de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027;

3. Asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători SA;

4. Desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară;

5. Stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată”, au transmis cei de la Confederația Meridian.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: „Trebuie să strângem cureaua

Încă de la începutul anului, Cătălin Drulă a menționat faptul că la Ministerul Transporturilor există „cartofi fierbinți”, TAROM și CFR.

„Vă dau nişte cifre de anul trecut: ROMATSA – 391 milioane de lei pierdere, CFR Călători – 390 de milioane de lei pierdere, Aeroporturi Bucureşti – 120 de milioane de lei, TAROM – 431 de milioane. Şi sunt numai câteva cifre. Ok, a dispărut traficul de călători şi au fost afectate.

Au avut pierderi şi când exista trafic de călători multe dintre aceste companii. Unele nu. Dar mie nu mi se pare normal – am auzit când a debutat această pandemie că trebuie să fim solidari şi să strângem cureaua – mie nu mi se pare normal ca numai cei de la privat să facă asta.

Mi se pare normal în momentul în care pierzi venituri – şi pierzi din muncă efectiv, adică trebuie să lucrezi mai puţin – să nu reduci cheltuieli cu salariile, să nu aplici acele măsuri pe care le aplică toată lumea: 4 zile din 5, fără prime şi primele semnale pe care le am sunt foarte nefericite în această parte”, a declarat Drulă într-o conferință de presă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *