Angajaţii din asistenţa socială cer „o regândire” a ordonanţei care vizează reducerea cheltuielilor în sectorul public

Sursa foto: pixabay

Sindicaliştii care lucrează în domeniul asistenţei sociale solicită Guvernului „o regândire” a ordonanţei care vizează reducerea cheltuielilor în sectorul public, ei susţinând că proiectul de act normativ duce la „diminuări ale veniturilor nete prin intenţia de neacordare a unor drepturi salariale, dar şi neacordarea voucherelor de vacanţă”. „40% dintre salariaţii din asistenţă socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoaşterea sporului de vechime, iar creşterea preţurilor, plus inflaţia de peste 5% sunt suportate cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei”, argumentează salariaţii din acest sector.

„Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS PRO.ASIST, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială” ia act cu îngrijorare de proiectul de ordonanţă-trenuleţ prin care salariaţii din sectorul de activitate asistenţă socială vor suferi de diminuări ale veniturilor nete (în mână) prin intenţia de neacordare a unor drepturi salariale, dar şi neacordarea voucherelor de vacanţă, singura posibilitate a majorităţii acestor salariaţi de a se bucura cu adevărat de concediu de odihnă! Ne manifestăm nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială. Avem o lege a salarizării din 2017 care nici în acest moment nu se aplică deşi intrăm în al 8-lea an de la aprobarea ei. 40% dintre salariaţii din asistenţă socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoaşterea sporului de vechime, iar creşterea preţurilor, plus inflaţia de peste 5% sunt suportate cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei!”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, duminică, de către liderii organizaţiei sindicale.

Aceştia susţin că deja există „discriminări şi discrepanţe majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială”.

„Asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav au pierdut gradaţia de vechime, aceasta fiind inclusă în salariul minim garantat în plată, iar sporurile pentru personalul de specialitate şi de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale creează diferenţe de sute de lei în favoarea celor angajaţi în ultimii ani. Menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic ”furt” din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator!”, mai spun sindicaliştii din acest sector de activitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: