Skip to content
" "
Politică

Angajații din mediul privat câștigă la fel ca muntenegrenii și rușii. Pe cine depășesc românii

fresh24.ro

Ritmul de majorare a salariilor este în sectorul public de aproape două ori mai rapid decât în cel privat, ca urmare a politicilor salariale ale Guvernului.

Angajații din sectorul privat din România rămân în continuare penultimii la salarii între statele UE din Europa Centrală și de Est, în pofida creșterilor din ultimele luni, care s-au concentrat, însă, mai mult în sectorul de stat și mai puțin în privat.

Cu ușor peste 500 de euro salariu mediu net, România se află la același nivel cu Rusia și depășește multe dintre statele din zona Balcanilor, inclusiv, la limită, Muntenegru, arată datele firmei de consultanță Mazars, citate de Profit.ro.

Între statele UE, salariații români din privat îi depășesc cu aproximativ 100 de euro pe cei din Bulgaria, dar primesc, la rândul lor, cu aproape 100 de euro mai puțin față de Polonia, unde salariul mediu net în privat se situează la circa 630 de euro.

Salariul net la nivelul întregii economii înregistra în România în luna iunie o creștere anuală (față de iunie anul trecut) de 14,3%. Avansul la stat a fost însă de 23,4% în acest interval, comparativ cu numai 11,8% pentru salariații din privat, potrivit sursei citate.

Salariile din România au o particularitate întâlnită în foarte puține țări, un exemplu similar din Europa fiind Macedonia, și anume că salariul brut al angajatului reprezintă (aproape în totalitate) costul angajatorului cu angajatul. De la începutul acestui an, doar angajații plătesc contribuții la pensie și sănătate, după ce până anul trecut o parte din acestea erau achitate și de angajator.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *