Skip to content
Politică

UPDATE Angajații din penitenciare încep protestele

www.udayavani.com

UPDATE 13:03

Peste o sută de angajaţi de la Penitenciarul Gherla, din judeţul Cluj, protestează, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, ei aducând două pungi.

Protestatarii s-au adunat în faţa Penitenciarului Gherla, în jurul orei 9:00. Protestatarii sunt ”înarmați” cu vuvuzele şi bannere pe care scrie „Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, „Legea trebuie aplicată nu încălcată”, „Stop discriminării”.

Alte scandări pe care aceștia le fac sunt: „Demisia”, „Ruşine să vă fie”, „Jos Guvernul”, „Jos ministrul minicinos”.

Angajaţii au adus şi două pungi cu prune şi o pâine feliată pe care le-au pus pe asfalt şi au afişat o foaie albă cu mesajul: „Nu atingeţi pruna sensibilă”.

———————————————–

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) declanşează, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea.

Astfel, aceștia sunt nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică.

Mai mult, protestatarii urmează să se întâlnească, la Penitenciarul Gherla, cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, informează Realitatea.net

Sindicaliştii i-au solicitat ministrului Justiţiei, care a anunţat că va fi luni la Penitenciarul Gherla, să se întâlnească cu ei înainte de mitingul de protest, programat între orele 11.00 şi 15.00.

Angajaţii din penitenciare spun că acţiunile sindicale extinse la nivel naţional, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, „vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajaţii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională”.

Totodată, sindicaliştii  anunță că vor adresa o scrisoare deschisă premierului, preşedintelui şi instituţiilor europene în care vor da detalii complete despre modul în care, în sectorul justiţiei, „aplicarea legii a devenit o simplă opţiune”.

„Salariaţii din penitenciare vor primi începând cu luna august drepturile legale prevăzute de OUG 20/2016 (în sumă compensatorie) sau, în caz contrar, sistemul va fi blocat prin simpla aplicare a legii, respectiv prin refuzul muncii în plus, acţiune dublată prin proteste pe termen nedeterminat”, arată angajaţii din ANP.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *