Skip to content
Economie

Angajaţii Google nu mai vor înapoi la birou şi nici să fie obligaţi să se vaccieneze anti-Covid

qz.com

Angajaţii Google din Statele Unite primesc în mod regulat notificări de la conducere referitoare la infecţiile cu Covid-19 din cadrul companiei, determinându-i pe unii să pună la îndoială obligativitatea revenirii la birou. Alţi angajaţi cer în schimb eliminarea obligativităţii vaccinării pentru a putea reveni la birou.

Angajaţii, care au discutat cu CNBC sub rezerva anonimatului, au spus că, deoarece li s-a cerut să se întoarcă la birouri, notificările referitoare la infectări apar în mod regulat în căsuţele lor de e-mail.

Angajaţii reacţionează cu frustrare şi meme.

Compania a început în aprilie să solicite majorităţii angajaţilor să se întoarcă la birouri cel puţin trei zile pe săptămână.

De atunci, angajaţii au fost nemulţumiţi de obligativitatea de a veni la birou, după ce au lucrat eficient atât de mult timp acasă, în timp ce compania s-a bucurat de cea mai rapidă creştere a veniturilor din ultimii 15 ani.

Google le-a oferit angajaţilor cu normă întreagă opţiunea de a solicita munca permanentă de la distanţă, dar nu este clar câţi angajaţi au obţinut aprobare.

Focarul de epidemie de Covid-19 de la Google din Los Angeles este în prezent cel mai mare faţă de oricare angajator din LA., potrivit tabloului de bord de sănătate publică al oraşului.

Deadline.com a raportat pentru prima dată că în campusul Silicon Beach al gigantului tehnologic din Venice, California, au fost înregistrate 145 de infecţii, în timp ce 135 de cazuri au fost înregistrate în campusul mare al companiei, Playa Vista.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru CNBC:

”Nu a existat o creştere semnificativă a transmiterii Covid-19 la faţa locului în campusurile noastre. Cifrele care au fost raportate în Playa Vista şi Venice reflectă cazurile totale din ultimele luni, nu cazurile actuale sau active”, a arătat compania.

Angajaţii au umplut Memegen, un site intern al companiei de partajare a imaginilor, cu meme despre numărul crescut de notificări de expunere pe care le primesc. O meme, care a fost votată pozitiv de 2.840 de ori, arăta o fotografie a unei căsuţe de e-mail cu subiectul e-mailului de la un manager de facilităţi din San Francisco care declară ”Suntem atât de încântaţi să te revedem la birou!” şi un subiect ulterior al e-mailului care menţionează ”Notificarea unui caz confirmat de Covid-19”.

O altă meme cu sute de voturi pozitive spunea ”Cum a început”, cu o imagine a unui arc de curcubeu urmată de ”Cum merge” şi un perete cu text care spune ”Notificarea unui caz confirmat de Covid-19”.

Un altul a prezentat o ilustrare a unui Pokemon fericit făcând turul unui campus din Bay Area lângă o altă fotografie a unui Pokemon îngrijorat după ce a primit o notificare Covid-19 urmată de un Pokemon alarmat cu 29 de notificări de expunere.

O altă meme arată o imagine a personajului Star Wars Rey, a cărei legendă spune ”Nu ştiam că există atât de multă ”Notificare a cazurilor confirmate de Covid-19” în întreaga galaxie”.

Unii angajaţi au spus că au observat o creştere a notificărilor de la sediul din Mountain View, California şi din birourile din San Francisco, după ce compania a organizat o sărbătoare de întoarcere la birou, în care artistul Lizzo, câştigător al premiului Grammy, a cântat pentru mii de angajaţi la Shoreline Amphitheatre, lângă campusul principal al Google.

Purtătorul de cuvânt al Google a menţionat, de asemenea, că compania urmează metodologia stabilită de legile de stat şi locale pentru a determina definiţia unui focar de Covid şi când să trimită e-mailuri de expunere.

Angajaţii nevaccinaţi se luptă pentru a se întoarce la birou

În decembrie anul trecut, Google le-a spus angajaţilor că trebuie să respecte politicile privind vaccinurile, pentru că altfel se vor confrunta cu pierderea salariului şi apoi pierderea locului de muncă. Apoi, în februarie, înainte de a cere angajaţilor să revină la birou, a relaxat regulile privind vaccinurile care sunt o cerinţă pentru angajare, precum şi alte reguli privind testarea, distanţarea socială şi măştile. Dar a continuat să nsolicite vaccinarea Covid-19 pentru a intra în birourile fizice.

Acum, unii angajaţi Google cer companiei să renunţe la obligativitatea vaccinării, argumentând că focarele de Covid-19 continuă oricum să se producă în birourile în care angajaţii sunt complet vaccinaţi.

Deşi încă oferă un nivel de protecţie, vaccinurile nu sunt la fel de puternice împotriva variantei BA.5 cu transmisie ridicată, varianta cu cea mai rapidă răspândire a Covid-19 până în prezent, susţine grupul într-un manifest numit ”Fără vaccinare obligatorie”, care a fost postat luna aceasta şi vizionat de CNBC.

(Vaccinurile oferă încă o protecţie bună împotriva formelor grave de boală şi a decesului, inclusiv cu varianta BA.5, dar nu oferă o protecţie substanţială împotriva infectării sau a formelor uşoare de boală)

Manifestul anonim spune că grupul, care se autointitulează Googlers for No Vaccine Mandate, este frustrat de faptul că angajaţii nevaccinaţi şi cei care refuză să-şi declare statutul de vaccinare sunt în continuare interzişi de la birouri şi alte adunări, inclusiv off-site, summit-uri şi evenimente de echipă. De asemenea, susţine că unii angajaţi ai Google încă nu şi-au întâlnit echipele din martie 2020 şi unii nu au fost niciodată notificaţi cu privire la politica de vaccinare în timpul procesului de angajare, screi news.ro.

Am văzut valuri de Covid, în special din decembrie 2021, cu Omicron şi subvariantele sale răspândite prin birourile Google, fără a ţine cont de statutul de vaccinare. Am văzut mulţi colegi complet vaccinaţi şi cu rapel care au spus că sunt bolnavi de mai multe zile de Covid. Am văzut atât panică, cât şi răspunsuri de bun simţ la valul de notificări de expunere primite de oamenii de la serviciu.”

Alte companii care au impus la un moment dat vaccinarea obligatorie pentru Covid au renunţat de atunci, inclusiv Boeing, Intel şi United Airlines, invocând decizia unei instanţe federale de a interzice aplicarea ordinului executiv care impunea vaccinarea marilor angajatori care sunt şi contractori guvernamentali.

Manifestul grupului spune că speră ca conducerea Google să facă acelaşi lucru. Grupul este în mare parte anonim, deşi identităţile unor membri sunt cunoscute de CNBC. Pretinde că include sute de angajaţi cu vechime de până la 10 ani, în roluri precum inginerie, management de programe, design UX, educaţie, vânzări, marketing şi finanţe. De asemenea, include angajaţii Google care sunt complet vaccinaţi şi ”cred că politica de vaccinare a companiei este o încălcare a confidenţialităţii şi este insensibilă la circumstanţele individuale şi la factorii de risc”.

Vă scriem pentru a vă cere ajutorul pentru un grup de angajaţi ai Google care încă nu au voie să se întoarcă la birourile noastre. Vă contactăm în calitate de colegi, deoarece apelurile noastre directe către conducerea Google au fost ignorate. Când planificaţi o întâlnire personală, un summit sau o întâlnire în afara sediului, gândiţi-vă la modul în care angajaţii Google cărora li se interzice participarea deplină prin politica privind vaccinurile pot fi recunoscuţi şi incluşi”, afirmă grupul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *