Angajații români sunt pregătiți să adopte noile tehnologii și să utilizeze inteligența artificială pentru a-și crește

Sursa foto: Pexels

Într-o eră a schimbărilor rapide, inteligența artificială devine tot mai relevantă la locul de muncă. Majoritatea angajaților din țara noastră își doresc să utilizeze AI-ul pentru a-și îmbunătăți eficiența și pentru a se adapta la noile cerințe ale pieței.

Conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers România, cei mai mulți dintre angajați sunt pregătiți să adopte noile tehnologii și să utilizeze inteligența artificială generativă pentru a-și crește eficiența la job.

Aplicațiile de AI și robotică sunt văzute ca principalii factori care vor remodela locurile de muncă, cu 40% dintre angajații chestionați care susțîn acest lucru. În plus, peste jumătate dintre angajați sunt optimiști în ceea ce privește siguranța locului de muncă, deși peste o treime au îngrijorări legate de schimbările recente.

„Angajații simt presiunea schimbărilor tehnologice, dar sunt gata să se adapteze și să deprindă noi competențe,” a declarat unul dintre liderii de la PowerwaterhouseCoopers România. El subliniază că angajatorii trebuie să investească atât în tehnologii, cât și în dezvoltarea angajaților.

Studiul relevă că 70% dintre respondenți consideră că GenAI va crea oportunități de a învăța noi abilități și de a îmbunătăți calitatea muncii. Cu toate acestea, sunt o treime dintre români cred că inteligența artificială generativă le va schimba fundamental profesia în următorii 5 ani, comparativ cu 40% la nivel global.

Salariul rămâne criteriul principal pentru angajați, iar satisfacția la locul de muncă a crescut de la 53% în 2023 la aproape 60% în anul acesta. Totuși, 20% dintre angajați intenționează să-și schimbe angajatorul, comparativ cu 18% anul anterior.

Alte îngrijorări includ stresul financiar. Mulți angajați spun că își pot plăti facturile, dar nu au resurse pentru economii sau vacanțe. De asemenea, o treime dintre angajați și 40% dintre directori consideră că timpul petrecut în activități administrative este ineficient și că inteligența artificială ar putea ajuta și aici adică la economisirea acestui timp.

Adoptarea AI la locul de muncă este un pas important către creșterea eficienței și a calității muncii. Cu angajați pregătiți să învețe și să se adapteze, viitorul muncii în România pare promițător.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: