Skip to content
Europa

Angela Merkel lansează un apel la curaj în faţa COVID-19, la 30 de ani de la reunificarea Germaniei

Facebook

Cancelarul Angela Merkel le-a cerut germanilor – sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 30 de la reunificarea ţării – să demonstreze acelaşi „curaj” în faţa pandemiei de coronavirus ca în timpul căderii regimului est-german, relatează AFP. „Ştim că astăzi trebuie să avem din nou curajul de a merge pe noi căi din cauza pandemiei de COVID-19″, a afirmat lidera conservatoare la Potsdam, la sud-vest de Berlin, unde au loc ceremoniile dedicate acestei date.

Le-a trebuit mult curaj oamenilor în fosta Germanie de Est care au ieşit în stradă, care au lansat revoluţia paşnică” în toamna anului 1989, a adăugat ea într-o scurtă alocuţiune. Preşedintele Republicii, Frank-Walter Steinmeier, a insistat la rândul său asupra mândriei pe care o pot simţi germanii, „aceşti norocoşi în mijlocul Europei„, la 30 de ani după Reunificare.

Nicio pandemie nu ne poate opri!„, a adăugat el, în timp ce aceste ceremonii se desfăşoară într-o mare sobrietate din cauza restricţiilor legate de epidemie. Evocând această Reunificare, şeful statului s-a entuziasmat:”Ce şansă! Ce performanţă! Avem dreptate să fim mândri de acea zi”. „Da, noi trăim în cea mai bună Germanie care a existat vreodată„, a exclamat el.

Dar Frank-Walter Steinmeier a subliniat de asemenea că diviziunile continuă adesea să submineze relaţiile între germanii din est şi cei din vest şi i-a invitat pe toţi să faţă faţă eventualelor erori comise în cursul procesului de reunificare.

Este în joc democraţia noastră„, a avertizat preşedintele german, potrivit căruia dacă „coeziunea socială slăbeşte, neîncrederea în politică creşte, la fel şi terenul favorabil pentru populism şi partidele extremiste„, a spus Steinmeier, alături de care s-au aflat Angelei Merkel, predecesorul acesteia în funcţie Gerhard Schroeder (1998-2005), dar şi primul şi ultimul conducător al RDG desemnat democratic, Lothar de Maiziere.

Anterior, cancelarul şi preşedintele Bundestagului (camera deputaţilor), Wolfgang Schäuble, luaseră parte la o slujbă religioasă în biserica Sf.Petru şi Pavel din Potsdam. Potrivit Agerpres, doar 130 de persoane au fost autorizate să intre în biserică pentru a se respecta măsurile de distanţare fizică impuse de pandemia de COVID-19. La mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului, în 9 noiembrie 1989, Germania şi-a regăsit unitatea acum 30 de ani. Data de 3 octombrie este de atunci sărbătoare naţională în Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *