Anglia. Judecătorii vor putea folosi AI în formularea sentințelor

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Oficiul Judiciar a emis îndrumări oficiale legate de folosirea inteligenței artificiale în instanțele de judecată din Anglia și Țara Galilor, în care a precizat că tehnologia poate fi folosită pentru a rezuma un volum mare de informații sau în alte sarcini administrative. Totuși, a atenționat că chatboții sunt un instrument slab pentru documentări și că sunt predispuși să inventeze texte juridice sau cazuri antecedente. În ghidul respectiv, autoritățile avertizează că tehnologia AI ar putea fi folosită pe scară largă în viitor pentru inițierea acțiunilor în instanță și pentru crearea de probe și dovezi fictive. 

În recomandările Oficiului, judecătorii sunt avertizați că chatboții nu produc analize sau raționamente convingătoare și că judecătorii se fac responsabili de materialul produs cu AI, în numele lor. Lor li s-a atras atenția să nu introducă informații private în astfel de tehnologii, pentru că ele ar putea ajunge publice.

Sir Geoffrey Vos, înalt reprezentant al sistemului judecătoresc din Anglia și Țara Galilor, a declarat că AI oferă oportunități semnificative pentru dezvoltarea sistemului judiciar: Tehnologia nu va face decât să avanseze, iar sistemul judiciar trebuie să înțeleagă ce se întâmplă. Judecătorii, la fel ca toată lumea, trebuie să fie foarte conștienți de faptul că AI poate da răspunsuri inexacte, precum și răspunsuri exacte”.

La începutul acestui an, un judecător britanic de rang înalt a declarat că a testat ChatGPT, pe care l-a pus să rezume un domeniu de drept, în scopul redactării unei hotărâri judecătorești. Magistratul a spus atunci că rezultatul a fost extrem de util.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: