Anglia şi Ţara Galilor înregistrează al doilea cel mai mare număr de insolvenţe ale companiilor din 2009

Sursă foto: Freepik

Anglia şi Ţara Galilor au înregistrat luna trecută al doilea cel mai mare număr de insolvenţe ale companiilor din 2009, au arătat cifrele guvernamentale, reflectând ratele ridicate ale dobânzilor şi creşterea costurilor cauzate de inflaţia ridicată din 2022 şi 2023, transmite Reuters.

În iunie s-au înregistrat 2.361 de insolvenţe ale companiilor pe o bază ajustată sezonier, a declarat agenţia britanică pentru insolvenţă, cu 17% mai multe decât cu un an în urmă şi cel mai mare număr din mai 2023.

Totalul ridicat reflectă parţial o creştere a numărului total de companii.

Procentul companiilor care declară insolvenţă a fost uşor mai mare la începutul anului 2024 şi este cu mult sub ratele din anii de după criza financiară globală din 2008-2009.

Insolvenţa a scăzut drastic în timpul pandemiei de COVID-19, datorită împrumuturilor de 79 de miliarde de lire sterline (102 miliarde de dolari) acordate firmelor şi a opririi cazurilor de insolvenţă în instanţă, care s-a încheiat în aprilie 2022.

”Nivelurile de insolvenţă cresc din nou, pe măsură ce presiunile istorice ale costurilor continuă, iar companiile se confruntă cu condiţiile încă provocatoare, marcate de rate ale dobânzilor persistent ridicate”, a declarat David Hudson, partener de restructurare la FRP Advisory.

Banca Angliei a menţinut ratele dobânzilor la un nivel maxim al ultimilor 16 ani, de 5,25%, timp de mai bine de un an, iar pieţele financiare anticipează doar o reducere lentă a costurilor îndatorării în anul următor, deoarece presiunile inflaţioniste subiacente rămân puternice.

Construcţiile, ospitalitatea şi comerţul cu amănuntul au fost printre sectoarele cele mai afectate, au spus contabilii.

Insolvenţa mai mare a apărut, de asemenea, legată de o atitudine mai dură faţă de datoriile restante ale întreprinderilor din partea autorităţilor fiscale, administraţiei locale şi furnizorilor.

Iunie este, de asemenea, o lună în care sunt datorate de obicei plăţile trimestriale ale chiriei.

”Deşi pieţele datoriilor rămân active, creditorii sunt din ce în ce mai selectivi cu privire la afacerile pe care le susţin”, a declarat Lindsay Hallam, director general senior pentru finanţare corporativă şi restructurare la FTI Consulting.

Scoţia şi Irlanda de Nord – care au legi diferite privind insolvenţa faţă de Anglia şi Ţara Galilor – au raportat o scădere anuală de 4% şi, respectiv, o creştere anuală de 13% a insolvenţei în iunie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: