Skip to content
Europa

Angrosiști farmaceutici: Restricțiile impuse de România blochează o mare expediere de medicamente cardiace în Ungaria și Muntenegru

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, analizează legalitatea măsurilor adoptate de Franța, Polonia, Ungaria, România și Slovacia, a declarat luni un purtător de cuvânt al comisiei UE, adăugând că restricțiile comerciale se aplică și echipamentelor și dispozitivelor medicale, transmite Reuters.

Într-o perioadă în care ne concentrăm asupra salvării de vieți, nu este momentul să restricționăm exporturile de medicamente și echipamente medicale esențiale și nici să le lăsăm să expire ca să nu le împărţim”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Restricțiile comerciale impuse de România blochează, de exemplu, o mare expediere de medicamente cardiace, menite să ajungă la pacienți din Ungaria și Muntenegru, a spus Kasper Ernest, secretarul general al Affordable Medicines Europe, organismul comercial pentru angrosiștii ​​farmaceutici, avertizând că medicamentele vor expira în curând.

Conform Reuters, spitalele din Uniunea Europeană se confruntă cu o penurie de medicamente critice pentru a trata pacienții cu COVID-19, din cauza restricțiilor comerciale și a stocării excesive de către guvernele UE, au declarat luni oficialii UE și cei ai industriei.

În ciuda mai multor solicitări de solidaritate, multe dintre cele 27 de națiuni ale UE, între care și România, au recurs la măsuri protecționiste în timpul epidemiei de coronavirus, restricționând vânzările de produse esențiale, cum ar fi medicamente, măști de față și dispozitive medicale, scrie g4media.ro.

Unele state membre ale UE au indicat că încep să observe deficiențe de anumite medicamente utilizate pentru pacienții cu COVID-19 sau se așteaptă ca aceste deficiențe să apară foarte curând”, a declarat Agenția Europeană a Medicamentului într-un comunicat.

Lipsa privește în mare parte medicamentele utilizate pentru pacienții cu cele mai grave complicații cauzate de noua infecție cu coronavirus. Acestea includ medicamentele utilizate în unitățile de terapie intensivă, cum ar fi anestezicele, antibioticele și relaxantele musculare, care permit pacienților să primească suport respirator cu ventilatoare.

Săptămâna trecută, un grup de spitale mari europene, inclusiv San Raffaele din Milano și Vall d’Hebron din Barcelona, ​​au declarat că în scurt timp nu vor mai putea trata pacienții cu COVID-19 dacă nu se vor elimina restricțiile asupra tranzitului de medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *