Skip to content
Politică

ANI aruncă bomba în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Agenția Națională de Integritate cere de urgență termen pentru judecarea procesului cu Klaus Iohannis.

Înalta Curte de Casație și Justiției a fost chemată să judece incompatibilitatea lui Iohannis, potrivit jurnaliștilor b1.

Astfel,  Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut Inaltei Curti sa stabileasca termenul de judecata pentru 33 de dosare de incompatibilitate, printre care si in dosarul lui Klaus Iohanis.

ANI a făcut cerere de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia la o altă instanță.

În primă fază, ANI a întocmit un raport prin care a constata faptul că prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis  s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, acesta a atacat ANI.

Dosarul în care Klaus Iohannis a contestat raportului de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate a avut ultimul termen pe 16 septembrie la Curtea de Apel Alba-Iulia. Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să dea o decizie pe 25 septembrie.

Iohannis a cerut anularea deciziei ANI din aprilie, privind starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat, întrucât a deţinut atât funcţia de primar, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Apă Canal SA Sibiu, începând din 30 aprilie 2009 şi la SC Pieţe SA, începând din 5 august 2010.

În 2 iulie, ANI a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de strămutare a dosarului de incompatibilitate, de la Curtea de Apel Alba-Iulia la o altă instanţă egală în grad. Cererea a fost judecată de instanţa supremă în 20 septembrie.

Iohannis afirma, în 18 iulie, că se apără singur în procesul pe care l-a intentat ANI, precizând că întâmpinările şi intervenţiile le semnează în nume propriu.

În 24 aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Klaus Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate anunţa în august că a constatat că primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, în 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Iohannis a fost preşedinte al FDGR în perioada 2002-2013.

În acest caz, ANI a sesizat Parchetului cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

Primarul Klaus Iohannis declara atunci că „nu e niciun conflict de interese după legea din această republică” şi că el se află în „perfectă legalitate”.

2 comentarii la “ANI aruncă bomba în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *