Skip to content
Politică

ANI aruncă bomba în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

" "

Agenția Națională de Integritate cere de urgență termen pentru judecarea procesului cu Klaus Iohannis.

Înalta Curte de Casație și Justiției a fost chemată să judece incompatibilitatea lui Iohannis, potrivit jurnaliștilor b1.

" "
" "

Astfel,  Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut Inaltei Curti sa stabileasca termenul de judecata pentru 33 de dosare de incompatibilitate, printre care si in dosarul lui Klaus Iohanis.

ANI a făcut cerere de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia la o altă instanță.

În primă fază, ANI a întocmit un raport prin care a constata faptul că prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis  s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, acesta a atacat ANI.

Dosarul în care Klaus Iohannis a contestat raportului de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate a avut ultimul termen pe 16 septembrie la Curtea de Apel Alba-Iulia. Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să dea o decizie pe 25 septembrie.

Iohannis a cerut anularea deciziei ANI din aprilie, privind starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat, întrucât a deţinut atât funcţia de primar, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Apă Canal SA Sibiu, începând din 30 aprilie 2009 şi la SC Pieţe SA, începând din 5 august 2010.

În 2 iulie, ANI a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de strămutare a dosarului de incompatibilitate, de la Curtea de Apel Alba-Iulia la o altă instanţă egală în grad. Cererea a fost judecată de instanţa supremă în 20 septembrie.

Iohannis afirma, în 18 iulie, că se apără singur în procesul pe care l-a intentat ANI, precizând că întâmpinările şi intervenţiile le semnează în nume propriu.

În 24 aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Klaus Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate anunţa în august că a constatat că primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, în 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Iohannis a fost preşedinte al FDGR în perioada 2002-2013.

În acest caz, ANI a sesizat Parchetului cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

Primarul Klaus Iohannis declara atunci că „nu e niciun conflict de interese după legea din această republică” şi că el se află în „perfectă legalitate”.

2 comentarii la “ANI aruncă bomba în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *