Skip to content
Societate

ANI: Avertismente de integritate de peste 9 milioane de lei, emise în trimestrul III referitor la proceduri de achiziţie publică

Jurnal Aradean

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a analizat, în intervalul iulie – septembrie, peste 6.000 de proceduri de achiziţie publică, fiind emise trei avertismente de integritate de peste 9 milioane de lei, scrie Agerpres.

În perioada iulie – septembrie 2019, Agenţia Naţională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 6.192 de proceduri de achiziţie publică. Dintre aceste proceduri, aproximativ 15% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 25.162 de contracte subsecvente (loturi). Mai mult decât atât, în aceeaşi perioadă au fost emise trei avertismente de integritate în valoare totală de 9,16 milioane lei (aprox. 1,93 milioane euro)„, potrivit unui comunicat al ANI.

În analiza Prevent au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.553 de autorităţi contractante, 7.191 de operatori economici şi 144.715 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

Prin intermediul sistemului, Agenţia a emis, în perioada 20 iunie 2017 – 30 septembrie 2019, 102 avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 1,15 miliarde lei (aprox. 241,5 milioane euro), menţionează ANI.

Potrivit sursei citate, potenţialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante reprezentând ministere, instituţii publice de la nivel central şi local, unităţi administrativ-teritoriale, regii autonome, precum şi companii/societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar.

Dintre acestea, în 97% din cazuri conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate. Într-un singur caz, pentru care s-a emis avertisment de integritate, Agenţia Naţională de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţia în care nu va fi înlăturată cauza conflictului de interese.

Conform acestui articol, „neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare”.

În perioada de referinţă, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potenţiale conflicte de interese, 36.681 proceduri de achiziţie publică. Dintre cele 36.681 de proceduri analizate, aproximativ 13% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin 168.595 contracte subsecvente (loturi).

Au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 6.368 autorităţi contractante, 33.068 operatori economici şi 662.381 persoane distincte.

De asemenea, în 54 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT.

Până în prezent, persoanele interesate au solicitat peste 700 de clarificări cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitărilor se referă la completarea câmpurilor din cuprinsul Formularului de Integritate, la obligativitatea completării acestuia şi la lipsa ofertanţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *