Skip to content
Politică

Ani GREI de închisoare pentru SOV

bzi.ro

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat marți de Tribunalul București la 10 ani și 2 luni închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA.

În același dosar, liderul de sindicat Liviu Luca a primit 10 ani închisoare.

Pedepsele au rezultat în urma contopirii cu condamnări primite de cei doi în alte dosare. Decizia nu este definitivă.

Aceștia se află în prezent în închisoare, ei fiind condamnați în iulie 2016 la câte șase ani într-un alt dosar, privind falimentarea frauduloasă a companiei Petromservice.

Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată de DIICOT în ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, amintește agerpres.ro.

În același dosar, au fost deferite justiției alte opt persoane, acuzate că fac parte alături de Vîntu și Luca dintr-o grupare specializată în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în perioada 2005 — 2006, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca și Octavian Țurcan au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociației și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participațiile (acțiunile) Asociației Salariaților diminuându-se de la 50% la 25%.

Scopul final al grupării a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acționarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit încă de la început de Gheorghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu, Nicolae Tănăsescu și Elena Petrovici, persoane aflate în Comitetul Director al Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, precum și de Zizi Anagnastopol, Emil Nache și Reveica Davidescu, persoane aflate în organele de conducere ale SC PSV Company, apropiați ai lui Liviu Luca, membrii grupului acționând în cadrul acestuia în perioada martie 2005 — septembrie 2006 într-un mod coordonat pentru îndeplinirea scopului final, respectiv dobândirea de către Luca și Vîntu, prin intermediul societății de tip offshore — Elbahold LTD, a majorității în cadrul Adunării Generale a Acționarilor la SC PSV Company.

Procurorii susțin că planul infracțional al grupării s-a derulat în mai multe etape, în care se evidențiază rolul fiecăruia dintre membrii grupării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *