Skip to content
Republica Moldova

Ankara susţine că deţine un membru important al Statului Islamic care a planificat atacuri în Germania şi Rusia

mediasinfo.ro

Ankara deţine un ”membru important” din gruparea Statul Islamic care a planificat atacuri în Germania şi în Rusia, a declarat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu într-un interviu publicat vineri de ziarul Hürriyet, relatează AFP.

Este un personaj important în SI (…). El este cel care a planificat şi dat ordinul unui atentat cu bombă comis în 2018 în Rusia şi al atacului într-un magazin la Hamburg, în Germania”, declară Soylu înacest interviu.

Ministrul turc de Interne îl prezintă pe acest bărbat drept un specialist în explozivi şi un ”formator în atentate sinucigaşe”.

Potrivit ministrului, bărbatul – identificat drept Yusuf Heba – a fost arestat de forţele turce la Azaz, în nordul Siriei.

Ministrul turc nu a făcut alte precizări cu privire la atacurile din Rusia şi Germania, pe care i le impută lui Heba, cunoscut de asemenea sub nunele de ”Abu Jihad Al-Din Al-Nassr Oubeyda”.

În ceea ce priveşte atacul de la Hamburg, Soylu pare să se refere la cel comis în iulie 2017 de un solicitant de azil pe cale să fie expulzat, care a ucis o persoană cu lovituri de cuţit şi a rănit alte şase persoane într-un supermarket, un act motivat potrivit justiţiei de ”islamismul radical”.

Era neclar imediat la ce ”atentat cu bombă” în Rusia se referă Soylu.

O ţară majoră de tranzit a jihadiştilor care au intrat în Siria după izbucnirea în 2011 a războiului ce devastează această ţară, Turcia susţine că deţine în prezent câteva sute de membri SI în închisoarile sale şi în zone asupra cărora deţine controlul în Siria.

Ankara a fost acuzată de slăbirea luptei împotriva elementelor reziduale SI prin lansarea, luna trecută, a unei incursiuni militare în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Populaţiei (YPG) susţinută de ţări occidentale împotriva jihadiţtilor.

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa a prins 287 de persoane care au evadat din închisori pentru membri SI, în Siria, după declanşarea ofensivei de către Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *