Skip to content
" "
Meteo

ANM: Cod portocaliu de caniculă în jumătate de ţară. Furtuni şi vijelii în 23 de județe

vremeanoua.ro
" "

Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări vizând cod galben de caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, în Oltenia şi în sudul Moldovei, dar şi instabilitate atmosferică în nord şi centru şi furtună, grindină şi vijelii în Moldova, Transilvania, Maramureş şi în nordul şi nord-estul Munteniei.

Astfel, ANM a emis avertizarea de disconfort termic valabilă pentru perioada 04 iulie, orele 12:00 – 19:00. În acest interval, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Oltenia şi în sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

" "

De asemenea, a fost emisă o avertizare cod galben valabilă până duminică la ora 10:00, fenomenul vizat fiind instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menţionat, în nordul şi centrul teritoriului, precum şi în zonele de deal şi de munte, iar local şi în regiunile estice şi sudice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…60 l/mp.

Pentru intervalul 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:0, a fost emisă o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. ”Local în Moldova, Transilvania, Maramureş şi la munte, precum şi în nordul şi nord-estul Munteniei vor fi intervale cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 35…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp”, precizează meteorologii, potrivit News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *