Skip to content
Meteo

ANM: Ploi, dar și lapoviță și ninsori la munte, în următoarele două săptămâni

Facebook/ANM
" "

Meteorologii anunţă variaţii termice importante în următoarele două săptămâni şi ploi multe. Conform prognozei meteo Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), valabilă până pe 25 octombrie, termometrele vor arăta şi 1 grad Celsius la munte, unde sunt aşteptate, pe creste, lapoviţă şi ninsori.

Miercuri, 14 octombrie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru mijlocul lunii octombrie. Temperaturile maxime se vor încadra între 11…12 grade în Maramureş şi în estul Transilvaniei şi 19…20 de grade în Muntenia şi Dobrogea; minimele termice vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade, mai scăzute spre -2 grade, în depresiunile Carpaţilor Orientali unde vor fi condiţii de brumă. Cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile din jumătatea de nord-vest, unde local va ploua, iar pe crestele Munţilor Apuseni şi ale Carpaţilor Orientali vor mai fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va continua să prezinte intensificări, îndeosebi ziua, în majoritatea zonelor ţării, dar mai ales în nord-vest şi la munte. Noaptea, pe arii restrânse va fi ceaţă. În Bucureşti, conform ANM, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat ziua şi slab noaptea. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 6…9 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Prognoza meteo până pe 25 octombrie

" "
" "

Vreme normală în Banat

Pe parcursul primei săptămâni, vor fi variaţii termice importante, astfel că zilele caracterizate de o vreme rece (14 şi 17 octombrie) când media maximelor va fi de 11…14 grade, iar a minimelor de 4…7 grade vor alterna cu perioade mai calde, în care la amiază vor fi valori de 18…21 de grade, iar noaptea 8…12 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme normală termic pentru perioada din an, cu maxime de 17…20 de grade şi minime de 6…9 grade, ulterior fiind estimate temperaturi în creştere. Ploile se vor semnala pe spaţii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ în perioada 15-17 octombrie, iar pentru a doua jumătate a intervalului de referinţă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi din nou în creştere din data de 22 octombrie.

Ploi puternice în Crişana

În prima săptămână de prognoză, vor fi alternaţe între zilele caracterizate de o vreme rece (14 octombrie) când media maximelor va fi de 11…15 grade, iar a minimelor de 3…8 grade şi zile mai calde, în care la amiază vor fi valori de 20…22 de grade, iar noaptea 6…10 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme normală termic pentru perioada din an, cu maxime de 15…17 grade şi minime de 6…9 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate temperaturi în creştere. Ploile se vor semnala pe arii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ în perioada 15-17 octombrie, iar pentru a doua jumătate a intevalului de referinţă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi din nou în creştere din data de 22 octombrie.

Frig în Transilvania

Pe parcursul primei săptămâni, variaţiile termice vor fi semnificative, astfel că zilele caracterizate de valori în jurul sau chair peste cele normale în a doua decadă a lunii octombrie, cu maxime de 16…20 de grade şi minime de 5…9 grade vor alterna cu perioade reci, în special în jurul datei de 14 octombrie, când la amiază vor fi 12…15 de grade, iar noaptea 1…5 grade (cu valori uşor negative în depresiuni). Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme apropiată de normalul termic al perioadei, cu maxime de 14…17 grade şi minime de 2…6 grade, apoi sunt estimate temperaturi în creştere. Ploile se vor semnala pe spaţii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ în jurul datei de 16 octombrie, urmând ca probabilitatea de apariţie a ploilor să fie din nou în creştere spre sfârşitul intervalului de referinţă.

Minime de 2 grade în Maramureş

Variaţiile termice vor fi semnificative în prima săptămână, astfel că răcirea accentuată din zilele de 14 octombrie, respectiv 17-18 octombrie se va concretiza prin maxime de 11…13 grade şi minime de 2…5 grade, în medie; în restul timpului vor fi temperaturi mai ridicate, în general peste cele normale ale perioadei, cu medii regionale de 17…19 grade ziua şi 7..10 grade noaptea. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme normală termic, cu maxime de 15…17 grade şi minime de 4…6 grade, ulterior fiind estimate temperaturi în creştere. Ploile vor fi mai frecvente şi în general moderate cantitativ în perioada 15-17 octombrie, iar pentru a doua jumătate a intevalului de referinţă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi din nou în creştere din data de 22 octombrie.

Precipitaţii în Moldova În prima săptămână de prognoză, vor fi alternaţe între zilele caracterizate de o vreme mai rece (în special în 14 şi 18 octombrie) când media maximelor va fi de 13…17 grade, iar a minimelor de 3…6 grade şi perioade cu valori peste cele normale în luna octombrie, în care la amiază vor fi valori de 19…23 de grade, iar noaptea 7…12 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme apropiată de normalul perioadei din an, cu maxime de 14…16 grade şi minime de 4…7 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate temperaturi în creştere. Ploile vor fi pe arii mai extinse şi local moderate cantitativ în perioada 16-17 octombrie, iar în restul intervalului de referinţă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mult mai scăzută.

24 de grade pe litoral

În prima săptămână de prognoză, vor fi alternaţe între zilele caracterizate de o vreme normală termic pentru luna octombrie (în special în 14 şi 18 octombrie) când media maximelor va fi de 17…19 grade, iar a minimelor de 9…11 grade şi perioade cu valori peste cele specifice perioadei, în care la amiază se vor atinge valori de 21…24 de grade, iar noaptea se vor înregistra 13…16 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme răcoroasă, de altfel caracteristică lunii octombrie, cu maxime de 15…17 grade şi minime de 7…9 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate tempearturi în creştere uşoară. Va ploua local în perioada 16-17 octombrie, iar în restul intervalului de referinţă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mult mai scăzută.

Vreme răcoroasă în Muntenia

În prima parte a intervalului, perioadele cu vreme răcoroasă, de altfel apropiată de specificul climatologic al lunii octombrie (cu maxime de 16…20 de grade şi minime de 4…8 grade, în medie) vor alterna cu zile caracterizate de o vreme caldă, pe 15 octombrie, cu temperaturi diurne de 20…25 de grade şi nocturne de 8….13 grade, mediat regional. Tendinţa se va menţine şi în cea de-a doua săptămână, care va debuta cu valori în jurul celor normale, pentru ultimele zile fiind estimată o uşoară încălzire. Ploile se vor semnala pe arii mai exinse când local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate, în perioada 16-17 octombrie. În restul timpului probabilitatea de ploaie va fi mult mai scăzută.

Variaţii termice în Oltenia

Pe parcursul primei săptămâni, vor fi variaţii termice importante, astfel că zilele caracterizate de o vreme rece (14 octombrie) când media maximelor va fi de 13…15 grade, iar a minimelor de 4…7 grade vor alterna cu perioade mai calde, în care la amiază vor fi valori de 18…22 de grade, iar noaptea 8…12 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme normală termic pentru perioada din an, cu maxime de 17…19 grade şi minime de 6…8 grade, ulterior fiind estimate temperaturi în creştere. Ploile se vor semnala pe spaţii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ în jurul datei de 16 octombrie, iar în restul zilelor probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mult mai scăzută.

Precipitaţii mixte la munte

Vremea va fi relativ rece pe 14 octombrie şi în intervalul 18-20 octombrie, când vor fi valori negative de temperatură pe timpul nopţilor, iar la amiază în medie 2…8 grade. În restul zilelor din interval va fi o vreme răcoroasă, specifică de altfel lunii octombrie, cu maxime de 6…13 grade şi minime de 1…6 grade. Ploi local însemnate cantitativ se vor semnala pe arii extinse în perioada 12-13 octombrie, când la altitudini mari vor fi şi precipitaţii mixte. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou în creştere în intervalul 16-17 octombrie, dar mult mai scăzută în restul zilelor din intervalul de referinţă.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *