ANPC a verificat peste 1.000 de operatori economici care vând fructe şi legume. Peste 360 de tone au fost retrase

Sursa foto: Facebook

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 1.000 de operatori economici care vând fructe şi legume, iar 360 de tone au fost retrase temporar de la comercializare. Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care produse cu mucegai şi depozitate în spaţii pline de praf, cu insecte.

Reprezentanţii ANPC au anunţat, marţi, că, în prima jumătate a lunii aprilie, au desfăşurat, la nivelul întregii ţări, ample acţiuni de control care au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.
Cu acest prilej, au fost controlaţi 1.010 operatori economici, la 978 dintre aceştia constatându-se nereguli.
Totodată, au fost verificate peste 500 tone de fructe şi legume proaspete, peste 400 tone, dintre acestea, neîncadrându-se în normele legale în vigoare.
”Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenţie atât la aspectul, cât şi la calitatea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează, precum şi la informaţiile aflate pe etichetele acestora” – a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.
În urma controalelor, au fost găsite mai multe nereguli, printre care: comercializarea de legume şi fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, picuri de condens;  comercializarea unor legume şi fructe nesortate, astfel încât să corespundă nivelului de calitate indicat pe etichetă, fragmentate (care nu erau întregi şi sănătoase), deshidratate, cun urme de alterare;  nerespectarea condiţiilor de depozitare a legumelor şi fructelor proaspete, prin depozitarea acestora direct pe paviment, în spaţii neigienizate, pline de praf şi urme de noroi, cu insecte; nerespectarea cantităţii înscrise pe etichetă la legumele şi fructele preambalate (cantitatea rezultată prin cântărire era mai mică decât cea inscripţionată pe eticheta de produs); comercializarea unor legume şi fructe preambalate cu ambalaje deteriorate.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: