Skip to content
Politică Video

ANPC ne pune în gardă. Cum putem evita îmbolnăvirile din preajma Sărbătorilor de Paște EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

În cadrul interviului acordat PSnews.ro, Paul Anghel a vorbit despre acțiunile pe care urmează sa le pună în aplicare odată cu apropierea Sărbătorilor de Paște și cum are de gând să asigure siguranța consumatorilor.

Astfel, directorul ANPC a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește responsabilitatea pe care o are ANSVSA-ului, accea de a asigura calitatea produselor care sunt achiziționate de către consumatori, susținând că: „trebuie să verifice cu atenție”.

VIDEO (26:43-30:09)

Dan Bucura: Şi o ultimă întrebare: pentru că se apropie Sărbătorile de Paşti şi parcă, de la an la an, ne amintim imaginile acelea cu operatorii controlaţi, cu nereguli, cu mieii tăiaţi, sacrificaţi în tot felul de condiţii mai puţin igienice, dacă nu chiar insalbure.

Paul Anghel: Improprii.

Dan Bucura: Cum putem (din punctul de vedere al instituţiei din care faceţi parte) să preîntâmpinăm toate aceste lucruri? Cred că şi prevenţia ar conta un pic mai mult. Pentru că, altfel, sigur: vom avea acele imagini cu angajaţii de la ANPC care fac descinderi împreună cu Poliţia…

Paul Anghel: ANSVSA-ul.

Dan Bucura: Clasic, dar nimic din punct de vedere al prevenţiei. Cum vedeţi dumneavoastră că ar trebui, totuşi, responsabilizat vânzătorul, comerciantul, să nu mai avem astfel de cazuri sau să avem mai rar astfel de cazuri?

Paul Anghel: Eu aş pleca din partea consumatorilor şi aş spune că ar trebui să achiziţioneze produse doar din locuri autorizate.

Dan Bucura: Eu acuma vă-ntrerup: consumatorul, până la urmă, urmăreşte preţul. Dacă undeva găseşte mai ieftin, e tentat să meargă acolo – asta e…

Paul Anghel: E tentat, dar trebuie să-i spunem că, în locul respectiv, există posibilitatea să-i pună în pericol sănătatea sau poate chiar viaţa. Să nu cumpere de pe trotuarul de pe caldarâmul drumului, să nu cumpere din oboare sau din târguri amenajate ilegal sau dintr-un colţ de câmp, să nu cumpere din portbagajul autoturismelor. Produsul respectiv este ţinut în condiţii improprii: nu este ţinut la o temperatură care să-i asigure un produs conform, motiv pentru care, dacă – să zicem – ar fi încântat de un preţ mic, ar putea risca, prin acel preţ mic, să îşi pună în pericol sănătatea familiei sau chiar viaţa, în momentul în care cumpără un produs ţinut în alte condiţii decât cele care ar trebui. Vă spuneam: să cumpere din locuri autorizate. E foarte important: locurile autorizate sunt avizate (şi de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară, şi de către Direcţia de Sănătate Publică). Să cumpere produse etichetate, să verifice cu atenţie, pe eticheta de produs, ingredientele. Să verifice dacă cumva în ingredientele respective există produse alergene, produse care îi creează lui alergii (dacă se ştie alergic la un anumit tip de produs – la gluten sau la crustacee, la lapte, la produse lactate). Să verifice cu atenţie eticheta de produs: dacă conţine acel ingredient, există posibilitatea să se expună la un risc mult prea mare. Să verifice preţul: nu întotdeauna preţul mic înseamnă că îi creează cele mai multe avantaje. Există o altă discuţie la nivelul Comisiei Europene vizavi de preţul corect, de raportul calitate-preţ. Un preţ corect este preţul pe care îl dai, mediu, între preţul minim şi preţul maxim pe care îl găseşti pe piaţă. Întotdeauna, la nivelul Comisiei Europene, se practică ideea de a cumpăra la un preţ mediu – niciodată la preţul cel mai scăzut, pentru că există riscul să cumperi un produs contrafăcut.

Dan Bucura: Domnule Paul Anghel, vă mulţumesc pentru prezenţa alături de noi, în studioul PSnews, şi vă mai aşteptăm cu drag ori de câte ori vom avea lucruri interesante să le comunicăm românilor.

Paul Anghel: Eu vă mulţumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *