Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) fac mai multe recomandări legate de cumpărarea jucăriilor, subliniind că acestea trebuie achiziţionate numai din magazine specializate şi trebuie să fie potrivite pentru vârsta copilului. Comisarii atrag atenţia că, în timpul controalelor, au fost găsite jucării periculoase, de tip slime, inclusiv unele fără etichete, falsificate sau care conţineau borax, un praf chimic care poate cauza arsuri sau iritaţii.
”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vine în întâmpinarea dorinţei cumpărătorilor de a achiziţiona jucării, cu mult mai multe decât de obicei, în contextul apropiatei sărbători a Zilei Internaţionale a Copilului. Cu acest prilej, pentru ca cei mici să se bucure cu adevărat de jucăriile favorite, este importantă atenţia adulţilor, la achiziţionarea acestora. Ca atare, ANPC lansează o serie de recomandări extrem de utile, astfel încât jucăriile pe care le veţi cumpăra pentru copii, de ziua lor să fie sigure, potrivite şi cu adevărat atrăgătoare”, au transmis reprezentanţii ANPC.
Astfel, comisarii ANPC recomandă să fie cumpărate jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii, să se aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă, specific, îi pot răni pe copii.
”Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare, prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.
”Având în vedere situaţiile, uneori tragice, prin care au trecut copii de vârste foarte mici, ca urmare a nerespectării avertismentelor înscrise pe etichetele jucăriilor, şi ţinând cont că această responsabilitate, de a cumpăra copiilor jucării adecvate vârstei acestora şi de a-i supraveghea, aparţine exclusiv părinţilor, recomand acestora să acorde o atenţie sporită atunci când achiziţionează o jucărie pentru copilul lor. Au existat multe situaţii în care, din neatenţie, o astfel de jucărie nepotrivită vârstei şi aptitudinilor copilului sau chiar periculoasă să afecteze sănătatea celui mic şi, chiar, în anumite cazuri, să-i pericliteze viaţa”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
”De asemenea, avertizăm că în compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv. Tot în timpul acţiunilor de control ale ANPC, au fost găsite la comerializare jucării care imită diverse produse alimentare (mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri). Acestea, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa copiilor”, au subliniat reprezentanţii ANPC.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News