Skip to content
Politică

ANRE, anunț important pentru români. Când se scumpesc gazele naturale

radiocluj.ro

Începând cu 1 aprilie 2019, prețul gazelor gazelor naturale pentru consumatorii casnici ar putea fi majorat,  dat fiind tariful la care sunt tranzacţionate acum gazele pe platformele de specialitate, unde figurează contracte încheiate pentru volume destul de mari la preţul de peste 110 lei/MWh, De asemena, vicepreşedinte ANRE, Zoltan Bege Nagy, a anunțat că nu este nevoie de o ajustare a preţului până pe 31 martie 2019.

Prețul inițial al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori: la 10 ianuarie, 1 aprilie şi 1 august. Creşterile au fost între 4 şi 6%, de fiecare dată. Prin metodologiile pe care le-am aprobat am stimulat contractarea pe termen lung, lucru care exact s-a şi întâmplat la consumatorii casnici. La momentul 1 august, când am luat în calcul preţul final pentru consumatorii casnici, un preţ mediu de aproximativ de 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale în regim reglementat, şi sunt aproximativ 37 – 38 în piaţă, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest preţ mediu de 80 de lei.   Preţul a fost stabilit până la sfârşitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, creşteri spectaculoase proporţionale cu creşterile de preţ de pe piaţa angro de gaze naturale, nu vor fi până la începutul lunii aprilie.   Îngrijorător este faptul că, săptămâna trecută, am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de 80 de lei, adică la peste 110 lei (pe MWh n.r.). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, ne aşteptăm la o creştere substanţială a preţului la gaze pentru consumatorii casnici„, a afirmat Nagy, citat de Agerpres, conform Adevărul.ro,

Potrivit vicepreședintelui ANRE, până la o nouă ajustare a preţurilor la gazele naturale, regulile sunt stricte, fiind vorba despre trei condiţii care, cumulativ, la ora actuală nu sunt îndeplinite.
Ultima scumpire a gazelor naturale a avut loc la 1 august când preţul pentru clienţii casnici a urcat cu 5,83%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *