VIDEO Cum explică ANRE prețul energiei din România, mai mare, uneori, decât cel al țărilor din Vest

Foto: PS News

 

Deși, în mod normal, trebuia să ajungă și în România energie mai ieftină din Europa de Vest, lucrurile au stat invers. Preţul energiei spot pe piaţa din România a devenit, în unele zile, cea mai scumpă din Europa.

Într-un articol recent, Veronica Duțu, economist și consultant fiscal, afirma că România ar trebui să fie capabilă să gestioneze costul energiei pe cont propriu, fără influența altor țări (n.r. Austria) care fac afaceri profitabile pe teritoriul nostru.

Întrebat de PS News despre această situație, președintele ANRE, George Niculescu, a fost rezervat, spunând că nu știe nimic despre acel articol. Un răspuns mai amplu am primit de la vicepreședintele Gabriel Andronache.

„Nu înțeleg cum o țară poate să controleze producția de energie din România“, a întrebat, totuși, președintele ANRE, George Niculescu.

 Gabriel Andronache a intervenit spunând că „A fost o chestiune generală. Au fost mai multe probleme pe rețea dar și o problemă de producție”.

„Nu au fost probleme doar în Ungaria, care a avut perioada sa de mentenanță. Ungurii au avut, acolo, niște acțiuni, unele planificate, altele neplanificate. Au fost probleme și la o centrală din Slovacia (un grup a fost retras din producție pentru mentenanță iar altul s-a confruntat cu o problemă de accidentare, motiv pentru care slovacii au creat 1000 de MW). Dar, în același timp, un grup din Bulgaria a fost retras, fiind si acolo o problema zonală.

Prețurile au crescut în acea perioada în România, Bulgaria și în Grecia (un pic mai mult). Lucrurile, ușor, ușor, s-au rezolvat peste tot, în zona. Deci au fost mai multe probleme pe rețea pentru că au fost retrase niște linii dar și o problema de producție. De asemenea a fost și un necesar destul de mare pentru Ucraina de 1700 de MWatt pe vârf, pe toată zona„.

Efectul Austria: cum a ajuns această ţară să controleze şi preţul energiei de aici după cel al gazului, totul în timp ce ţine România bătând la porţile Schengen?

Preţul energiei spot pe piaţa din România, devenită în unele zile cea mai scumpă din Europa, a ajuns să fie dictat indirect tot de la Viena, acolo de unde România îşi „ia lumina“ şi pentru preţul gazului, pe care paradoxal, în comparaţie cu Austria, chiar şi-l produce singură

♦ Conexiunea slabă dintre Austria şi Ungaria este unul dintre cei mai importanţi factori care au delimitat în ultima lună pieţele vestice ieftine de cele din regiune, aflate de doi ani la graniţa cu războiul din Ucraina. La aceasta se adaugă limitările de capacitate pe direcţia Austria-Ungaria şi Austria-Slovenia vizibile din mai încoace

♦ Pentru noi, efectul Austria este cu atât mai puternic cu cât aceasta este ţara care ţine România la porţile Schenge.

♦ De ce preţul energiei din regiunea cea mai apropiată de războiul din Ucraina nu este o prioritate europeană aşa cum a fost conectarea la gazele de aici?

Vinerea trecută, preţul energiei spot din România era de 193 euro/MWh, în scădere cu 21% faţă de ziua anterioară în contextul în care, din fericire, vântul bătea în Dobrogea. În jurul prânzului, circa 20% din energia României veneau de la eoliene, aşa că importurile erau de sub 300 MW.

Această gură de aer a venit după zile de coşmar pentru gestionarea sistemului energetic local, împins atât de tare în corzi, încât acolo unde s-a putut au fost repornite toate centralele pe cărbuni.

Peste noapte, cărbunii au devenit salvarea sistemului energetic local. Dar în acest timp, Germania avea vineri 86 de euro/MWh, iar Austria un răcoros 77 de euro/MWh. La graniţa dintre Austria şi Ungaria se produce de fapt fenomenul care a afectat toată regiunea. Astfel, Ungaria avea vineri un preţ de 177 de euro/MWh, care se descărca în toate pieţele sud-est europene.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: