ANSVSA dă de pământ cu Horia Constantinescu, după controalele pe litoral: Noi nu vă permitem

Horia Constantinescu
Horia Constantinescu / sursa: captură foto

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor îi transmite o scrisoare deschisă președintelui Protecției Consumatorilor, Horia Constantinescu în care îl numește iresponsabil și îi transmite să-și facă strategiile de PR în altă parte.

„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat cunoștință cu profundă consternare despre declarațiile dvs. iresponsabile, jignitoare și cu profund dispreț față de legislația europeană și națională, care reglementează în sens larg siguranța alimentelor,precum și față de activitatea ANSVSA, a inspectorilor noștri și nu în ultimul rând față de operatorii economici și consumatori deopotrivă

Domnule Președinte, noi, spre deosebire de dvs. din respect instituțional și față de operatorii economici și consumatori, din decență și interes total în respectarea legii ne rezervăm dreptul de a nu ne înscrie în categoria celor care cel mai bine se pricep la ceea ce au alții de făcut.

Regretăm faptul, domnule Președinte, că suntem nevoiți să vă informăm că în România, ANSVSA reprezintă autoritatea de stat cu rol de reglementare în domeniul siguranței alimentelor unul dintre scopuri fiind realizarea siguranţei alimentelor, de la producerea materiilor prime până la distribuirea alimentelor către consumator. ANSVSA, potrivit responsabilităților legale funcționează în cooperarepe lângă alte instituții și cu ANPC ceea ce presupune fără îndoială faptul că această capacitatea de a analiza unui act normativ ”în diagonală”sau ”cu capul în jos” așa cum afirmați este o capabilitate pe care doar dvs. o dețineți.

Domnule Președinte, vă asigurăm că acest concept denumit în sens larg ”siguranța alimentelor ” este unul extrem de profund și complex și nu se reduce sub nici o formă la ceea ce credeți dvs. că ați înțeles din surse mai de grabă casnice, iar pentru punerea în practică cu toate rigorile a supravegherii și controlului acestui concept pe întregul lanț, chiar trebuie, împotriva convingerilor dvs., să fii specialist, iar inspectorii ANSVSA sunt specialiști cu mulți ani de experiență teoretică și practică cu foarte lungi perioade de instruire specifică intensă, toate aceste anulate total aberant de către dvs. într-o singură propoziție strâmbă și stearpă, motiv pentru care noi nu vă permitem nici un afront la probitatea profesională a colegilor noștri. Înțelegem,din perspectiva dvs. personală, probabiltatea de a părea simplu așa cum lăsați să se înțeleagă dar vă asigurăm că diferența dintre a controla activitatea într-un coafor, vulcanizare, întârzierea curselor pe cale ferată, comercializarea jucăriilor sau calitatea prizelor și activitatea de control din domeniul siguranței alimentelor este o diferență colosală și da! dovada cea mai bună este faptul că statul a stabilit prin lege că această activitate chiar nu o poate face oricine ci numai specialiștii.

Domnule Președinte, prepararea și comercializare de alimente în standuri fixe sau mobile cu caracter temporar și ocazii diverse (târguri,expoziții, sărbători naționale și/sau locale etc.) este o activitate care se desfășoară, organizat, pe tot mapamondul și au la bază o serie de analize a riscului, îndeplinirea unor condiții minime de funcționare pe care, Domnule Președinte, le stabilim și le controlăm noi, precum și o supravegere atentă dar în condiții de decență și respect atât pentru operatorii economici implicați dar mai ales față de consumatori. O dovadă în plus dacă mai era cumva cazul este inexistența unor episode de TIA având ca origine astfel de activități.

Domnule Președinte, pentru activitatea de supraveghere sanitară veterinară a unor astfel de activități presupune într-adevăr să fie îndeplinite o serie de carcateristici care, după cum au realizat atât operatorii economici cât și consumatorii, și ați constat și dvs. direct, chiar nu poate fi apanajul oricui. Profesionalismul presupune să reușești să supraveghezi atent fără să interferezi direct și scandalos cu activitatea în desfășurare a unui operator economic și starea bună dispoziție și vacanță a consumatorilor distrugând astfel orice urmă de festivism sau de promovare turistică. Toate acestea, Domnule Președinte, noi le facem permanent și la o calitate indiscutabilă în condiții de liniște și discreție înainte de începerea oricări festivități, rare fiind situațiile în care veți descoperi inspectori ai ANSVSA care prin fum de grătare și peste tejghele cu mâncare, fac verificări documentare și mai ales controlează temperatura la vitrinele calde, de altfel obligatorii pentru păstrarea caldă a hranei preparateconcluzionând că temperatura este prea ridicată în raport cu ambientul. Dovada cea mai grăitoare este ”revoluția” așa cum ați denumit reacția pe care ați generat-o și pe care ați împachetat-o stângaci , ca de multe alte ori de fapt, în interes pentru protecția consumatorilor.

Prin urmare vă solicităm ca strategiile dvs. personale și de PR să vi le exersați fără nici o legătură directă sau indirectă cu ANSVSA, în limita atribuțiilor și responsabilităților instituționale și în mediile care vă permit asta, cu precizare că NOI NU VĂ PERMITEM!

În concluzie, Domnule Președinte, vă solicităm ca de urgență să încetați orice formă de exprimare publică cu referire la ANSVSA și/sau activitatea inspectorilor acestei instituții. În mod firesc am solicita și retractarea publică a afirmațiilor dar recunoștem că suntem suficient de înțelegători cu faptul că anumite virtuți umane sunt codificate genetic diferit de la individ la individ.”

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: