Skip to content
Politică

ANSVSA face lumină în cazul pestei porcine: crescătorii de porci au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp

hunedoaralibera.ro

ANSVSA a transmis astăzi un comunicat de presă prin intermediul căruia a anunțat că ”fermele și crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociațiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, așa încât deciziile pe care le-au luat în privința măsurilor de sacrificare, prevenire și combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoștință de cauză.

Reprezentanții instituției au punctat astfel că în ultimii 2 ani au fost organizate 530 de informări privind pesta porcină și au fost trimise în țară 67 de note de serviciu. Toate aceste măsuri au fost luate de ANSVSA în condițiile în care se știa foarte bine faptul că pesta porcină era răspândită la granițele României cu Republica Moldova și Ucraina. Pentru a demonta informațiile care spuneau că pericolele pestei porcine nu au fost cunoscute de crescătorii de porci și procesatorii de carne, ANSVSA a publicat de asemenea procesele verbale încheiate cu ocazia desfășurării ședințelor de informare la nivelul fiecărui județ. În anul 2018 spre exemplu, 194 de astfel de întâlniri au fost organizate. 

Comunicatul de presă transmis de instituție confirmă faptul că au existat suficiente ocazii pentru informarea crescătorilor de porcine cu privire la pericolele pestei și la măsurile de luat în caz de contaminare. Comunicatul de presă al instituției vine după ce în spațiul public au fost speculate informații conform cărora ANNSVSA ar fi informat preferențial anumiți crescători de porcine în detrimentul altor competitori, fiind sugerat că instituția ar fi implicată într-o formă de complot comercial. Aceste sugestii se dovedesc a fi pe deplin nefondate. Crecătorii de suine din România se luptă în continuare, alături de autorităţi, cu pesta porcină în încercarea de a stinge focarele de infecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *