Skip to content
Societate

ANSVSA: Peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil au fost comercializate de o fermă din Teleorman

foodstory.stirileprotv.ro

Peste 100.000 de ouă provenite de la o fermă din Teleorman în care s-a constatat o contaminare cu Fipronil au ajuns la vânzare din 22 noiembrie, data la care au fost prelevate probe pentru analize, până în 6 decembrie, când rezultatele au arătat prezenţa insecticidului în ouă. Alte peste patru milioane de ouă au fost puse sub sechestru şi vor fi distruse, anunţă ANSVSA.

Între 22 noiembrie, atunci când au fost prelevate probele, şi 6 decembrie, atunci când buletinul de analize a venit şi a arătat faptul că există Fipronil în ouă au fost comercalizate 102.480 de ouă din lotul contaminat„, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Rareş Hăbeanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, citat de news.ro

Potrivit acestuia, în ferma din Teleorman au fost sechestrate 4.280.000 de ouă, dintre care 55.000 au fost distruse, iar pentru restul autorităţile vor urma aceeaşi procedură.

Reprezentantul ANSVSA a precizat că ancheta deschisă în acest caz vizează modul în care Fipronilul a ajuns în ferma de păsări şi că din 6 decembrie, data la care analizele au relevat prezenţa insecticidului pe ouă şi până în prezent, fiecare lot de ouă este expertizat.

Nu iese nimic din fermă, toate buletinele care au fost făcute arată că există reziduuri de Fipronil, deci Fipronilul este prezent în ouă„, a mai spus Hăbeanu.

El a precizat că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Fipronilul este printre substanţele chimice cu grad de pericol moderat la om şi care nu are efecte cancerigene, dar în doze mari poate provoca unele tulburări neurologice şi vărsături, în cazul ingestiei voluntare, al tentativei de suicid.

Se apreciază că gradul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, conform studiilor, spun că o persoană de 60 de kilograme trebuie să consume undeva peste opt ouă zilnic, toate contaminate evident, cu Fipronil, pentru că această substanţă are efecte negative asupra organismului doar prin acumulare„, a mai spus reprezentantul ANSVSA.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *