Skip to content
Republica Moldova

Anticipatele nu vor rezolva criza politică din R.Moldova. Radu Carp: Va fi foarte greu de obținut o majoritate în viitorul Parlament

Facebook/Radu Carp
" "

Contactat de PS News, politologul Radu Carp susține că deși R.Moldova are cale liberă de la Curtea Constituțională spre alegerile anticipate, iar sondajele de opinie par să indice un avantaj pentru președintelui  Maia Sandu, „criza politică nu pare a se sfârși și nici nu pare să existe un orizont clar de creare a unei majorități parlamentare ”.

„Deocamdată e proaspătă decizia de dizolvare a Parlamentului. Am văzut că socialiștii nu au vrut să meargă pe acest tip de alegeri anticipate la un momentan dat, deși inițial au spus că doresc să meargă pe acest scenariu. 

" "
" "

În momentul de față, chiar dacă s-au declanșat aceste alegeri anticipate, sunt partide care vor face tot posibilul să se coalizeze împotriva PAS. Deocamdată, sondajele arată foarte bine pentru PAS, mai puțin bine pentru PSRM și pentru Partidul Nostru, partide care constant au involuat în opțiunile electoratului, însă nu putem ști până la data organizării alegerilor ce se va întâmpla”, spune politologul.

De asemenea, Carp precizează că, în acest moment, victoria este a PAS, însă, indiferent de rezultatul alegerilor, un lucru este cert, criza este departe de un deznodământ.

„Întotdeauna, cu ocazia alegerilor, poate apărea oriunde în lume un eveniment gen ”lebăda neagră” cu totul neprevăzut care să facă ca sondajele de opinie să nu corespundă rezultatului de la urne. Deocamdată, PAS este marele câștigător, în sensul că a reușit cu 15 deputați să declanșeze acest mecanism de care va beneficia cu siguranță, deci sigur va avea o mai bună reprezentare în noul Parlament. Dar nu m-aș hazarda să spun că asta înseamnă și o rezolvare a crizei politice pentru că va fi foarte greu de obținut o mare majoritate în viitorul Parlament.

Partidul domnului Ilan Șor a fost de acord în a o susține pe doamna Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Mă îndoiesc însă că se va mai repeta un asemenea scenariu după alegerile anticipate, în sensul de a încerca să formeze o majoritate împreună cu PAS. Am văzut că Partidul Nostru a fost în ultima vreme în siajul PSRM și nu mă îndoiesc că o va face și în continuare, dar cred că, indiferent de rezultatul alegerilor, un lucru este cert: criza politica nu pare a se sfârși și nu pare să existe un orizont clar de creare a unei majorități parlamentare pentru că partidele nu mai sunt compatibile unele cu altele, la nivelul minimal, nu pot discuta, nu pot negocia nimic în momentul de față”, susține Radu Carp.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău. Prin același decret, șefa statului a stabilit pentru 11 iulie data alegerilor anticipate.

Șefa statului a semnat decretul la câteva minute după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență, prin care majoritatea PSRM-Șor a încercat să evite dizolvarea. Anterior, Curtea Constituțională a constatat că Parlamentul și-a epuizat toate șansele de învestire a unui nou guvern și, la solicitarea Maiei Sandu, a emis un aviz privind constatarea circumstanțelor dizolvării legislativului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *