Skip to content
Opinii & Analize

Anticorupție americană pe înțelesul românilor. Și despre cazul Giuliani

Să ne calmăm puțin și să observăm cu luciditate ce se întâmplă în jurul nostru. România este până la urmă o picătură de apă în oceanul politic global, iar politica lumii civilizate se face la Washington, așa cum se făcea demult la Roma antică. Va dați seama cât de importanți erau funcționarii provinciei romane Dacia în dezbaterile și deciziile din Senatul roman sau la curțile imperiale? La fel ca politicienii dâmbovițeni la Washington.

Cei care urmăresc presa din SUA, în special televiziunile de știri, pot observa cu ușurință că Donald Trump îi acuză explicit pe democrați că prin intermediul FBI și DoJ – Department of Justice (procuratura generală la ei) deschid dosare politice republicanilor, în special apropiaților săi. Ținta finală ar fi punerea sa sub acuzare în dosarul numit generic “Russia collusion”, implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Așadar, un serviciu intern de informații, FBI, (omologul SRI de la noi) lucrează cot la cot cu procurorii în anchete penale. Vă este cunoscut procedeul? Evident, da. În România s-a procedat la fel, în special după anul 2009, coincidență sau nu, exact după ce democrații au câștigat alegerile pentru Casa Albă. Cine era șef la SRI? George Maior, actual amabasador în SUA, cel care nici nu face eforturi sa ascundă că este omul Partidului Democrat. Democrații controlează încă Departamentul de stat (ministerul de externe) condus timp de 7 ani !!! de Hilary Clinton, dar și DOJ (Procuratura) chiar dacă Trump este de doi ani președinte. Vă sună cunoscut? Băsescu, Iohannis, transferul de putere… Kovesi la DNA, Coldea la SRI care au stat senin pe funcții încă doi ani. De aceea Trump a anunțat că are în vedere schimbarea ministrului său Jeff Session, de la DoJ, care s-a lăsat încălecat de democrați; “nu controlează nimic” a declarat Trump acum patru zile într-un interviu pentru Fox News.

Ei bine, Trump explică că începând din 2008, după instalarea administrației Obama, democrații au infestat politic FBI și Departamentul de Justiție. În 2016, binomul american s-a implicat în campania prezidențială deschizând dosare lui și apropiaților săi, în paralel închizând investigații despre finanțarea fundațiilor familie Clinton, finanțarea campaniei electorale a Democraților și ștergerea a 30 de mii de mailuri ale lui Hilary Clinton. Practic, au făcut campanie pentru Hillary anchetându-l pe Trump și scurgând în presa democrată (adică, aproape toată presa) dosare și informații compromițătoare despre el. Vă sună cunoscut? Scurgeri din dosare penale, ceva? Hmmm

Unde am mai auzit noi de implicarea procurorilor și serviciilor în alegeri, sufragerii și execuții cu dosare penale? Pai, este tema românească preferată de dezbatere de ani de zile. Acuzații de manipularea a alegerilor în 2009, lupta anticorupție dirijată de servicii după 2013, dosare DNA în baza protocoalelor livrate la scară industrială după 2015, după ce Iohannis a ajuns la Cotroceni, iar Coldea și Kovesi au căpătat puteri discreționare. Nu mai este deja un secret că FBI s-a implicat prin “consultanță” și suport tehnic în sprijinul DNA, unii au vorbit despre “biroul FBI din Știrbey Vodă”, iar relațiile lui Coldea la vârful FBI au fost și ele dezvăluite suficient. Parca jucăm într-un film de serie D, copiat după un scenariu de la Hollywood, sau mai degrabă Washington.

Dar partea interesantă a poveștii din SUA acum vine. Și ea explică de minune exact rețeta luptei anticorupție de la noi. Hăituit de FBI și Procuratură, președintele Trump a prezentat într-un limbaj frust, pe înțelesul americanului de rând, cum confecționează dosare penale FBI și DoJ. Astfel, se agața inițial un potențial turnător, care are o poziție apropiată sau relații de afaceri cu o persoană importantă, cea care este ținta reală. Turnătorului i se face un dosar beton, de exemplu de frauda fiscală, care în State este similară cu omorul, apoi “flippers” – ii, cum sunt numiți cei care denunță, sunt încurajați să confirme acuzații penale împotriva persoanei țintă sau să o denunțe; unii dintre ei, din disperare sau din cinism, ajung să inventeze infracțiuni sau să confirme prin acorduri de recunoaștere invențiile din dosarele procurorilor. Altfel, dacă “flippers” – ii americani nu spun ceva interesant pentru procurori, care să înfunde persoana importantă, ținta reală a investigației, atunci flippers – ii înfundă pușcăria. Ei au de ales să devină eroi, spune Trump, lăudați de presă că au denunțat fapte grave ale unor oficiali, că au ajutat Justiția, sau să rămână simpli infractori.

Trump vorbea despre fostul său avocat Micky Cohen, prins de FBI într-o afacere cu taxiuri la New York asezonată cu spălare de bani și evaziune. Pe baza acestor acuzații grave procurorii au dat buzna în biroul avocatului, au găsit înregistrările cu Trump, când Cohen îi explica cum va face înțelegerea financiară (perfect legală în SUA) cu actrița porno. Iar Cohen a devenit “flippers” împotriva lui Trump nu pentru că ar fi făcut ceva ilegal în relația cu el, ci pentru a scăpa de acuzațiile inițiale din afacerea cu taxiuri. Previzibil, pentru că îl așteptau 20 de ani de pușcărie.

Ei, și unde oare am mai auzit noi așa ceva? Că de trei ani, subiectul turnătorilor buni care sprijină lupta anticorupție a înnebunit spațiul public dâmbovițean. Metoda de investigație este copy-paste de la FBI. Se ia omul de afaceri, i se verifică de către SRI cercul relațional dintre politicieni, i se deschide dosarul de evaziune fiscală, prejudiciu mare mare, deci este de competența DNA, apoi se sparge afaceristul prin tehnica de interogare FBI: pușcăria sau denunțul? Se alege politicianul țintă din lista omului de afaceri agățat și spart, iar apoi derularea poveștii ne este bine cunoscută. Turnătoria salvează România!

În final, povestea cu Giuliani, cel care este avocatul lui Trump, fost procuror, deci știe în detaliu metodele prin care FBI acționează cu “flippers” – ii. Cunoaște în detaliu dosarul avocatului Cohen. El a recunoscut același metode în materialul despre practicile folosite de procurorii români livrat de casa de lobby a lui Freeh, fost șef și el la FBI. Băieții între ei, Giuliani și Freeh, știu bine cum se fac dosarele, doar au lucrat împreună zeci de ani. Cred ca a râs în sinea sa, a luat banii fraierilor din colonie și cu asta basta. Cui îi pasă că undeva la marginea lumii civilizate o țară se prăbușește după un experiment judiciar marca FBI?

Trump îl va schimba pe procurorul general Session zilele astea, anchetele se vor închide pentru că “Donald-ul” stă foarte bine în sondaje, economia americană merge extraordinar, poporul are show politic la televizor. Asta înseamnă capitalism. Totul e showbiz și consum. Așadar, fără lacrimi, fără țipete, zic să acționăm așa cum fac americanii, partenerii noștri strategici.

3 comentarii la “Anticorupție americană pe înțelesul românilor. Și despre cazul Giuliani

  1. Domnu’ Silviu nu e ca ceilalti nemernici satanisti anti-occidentali securisti si infractori care fofarleau scrisoarea lui Giuliani. El o momarleste!

  2. Un mic amanunt d-le, ai uitat sa mentionezi ca in Statele Unite, sistemul controleaza coruptia, in timp ce in Romania, coruptia controleaza sistemul. Si de aici … rezulta o mica diferenta intre cele doua sisteme democratice. Si chiar admitand ca lobby-ul poate fi asemuit traficului de influienta, infractiune, macar este pe contracte la vedere si impozitat, ori in Romania el exista si intentionat e tinut in subteran, ca benificiarii acestor sume sa le pastreze intregi, fara sa plateasca statului impozitele aferente scestor venituri.

  3. Invatamantul superior din Romania nu este capabil sa lamureasca noilor generatii cauzele degenerarii economiei si oricarei sperante de mai bine in viitor: doctrina politica liberala din guvernare, promotoarea celei mai antiromanesti si antidemocrate contitutii din istoria tarii, asa cum reiese din stutiul alaturat: https://www.academia.edu/34214373/CONSTITU%C5%A2IE_PENTRU_DEZVOLTARE_DURABIL%C4%82_VERSUS_CONSTITU%C5%A2IE_PENTRU_PRIVILEGII
    In consecinta institutiile statului nu fac altceva decat sa aplice constitutia, adica se se puna legal in slujba oligarhilor, impotriva propriilor cetateni, asa cum se poate vedea din studiul alaturat:
    https://www.academia.edu/34432519/STATUL_%C5%9EI_DEMOCRA%C5%A2IA
    Ceea ce subliniaza dl. Silviu Manastire (printre putinii formatori de opinie care incearca sa informeze populatia asupra multor escrocherii a celor din guvernare)este foarte simplu: ACEEASI CAUZA (doctrina politica de guvernare LIBERALISMUL, creatoarea capitalismului, adoptata de toate partidele parlamentare din Romania de dupa 1989, indiferent de denumire) PRODUCE TOTDEAUNA ACELEAȘI EFECTE: coruptie de la nivelul cel mai inalt, crima economica si umana in continua expansiune, jaful bogatiilor si bugetelor publice, saracirea populatiei si eliminarea practica a tuturor drepturilor fundamentale ale cetateanului majoritar (sunt asigurate doar minoritatii „cu initiativa privata” si mai ales a celor cu bani)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *