PSnews

Recent

Antonescu arată atuul lui Bușoi pentru PNL. Mutarea salvatoare de după ruperea USL

pressalert.ro

Congresul Partidului Național Liberal se apropie cu pași repezi. Fostul lider al PNL Crin Antonescu a arătat atuul europarlamentarului Cristian Bușoi în cursa pentru președinția formațiunii politice.

Într-un interviu înregistrat cu jurnalistul Rareș Bogdan și difuzat marți seară pe Realitatea TV, Antonescu a vorbit atât despre Bușoi, cât și despre principalul contracandidat al acestuia, Ludovic Orban, dar și despre Viorel Cataramă (care între timp a fost exclus din cursă, din cauză că nu a obținut susținerea a 10 filiale).

Concret, Antonescu a opinat că acești trei candidați „sunt cu toții legitimi” și reprezintă tot atâtea generații de liberali, Bușoi fiind „noul val, oameni care sunt de mult în PNL, care au văzut și au trăit multe în PNL, o generație care din păcate a fost puternic zdruncinată și decimată, oameni buni, oameni capabili”.

 

„Indiferent de problemele lor, sunt niște oameni care au făcut lucruri importante în PNL. Cristian Bușoi reprezintă această generație suficient de tânără ca să poată da niște promisiuni de viitor, dar și suficient de experimentată, pentru că a văzut și a trăit îndeaproape toate întâmplările agitate ale PNL din ultimii 25 de ani cel puțin”, a detaliat Crin Antonescu.

În continuare, pus să aleagă între Ludovic Orban și Cristian Bușoi, fostul lider liberal și-a iterat „fără niciun fel de îndoială” opțiunea pentru eurodeputat, explicând că, „atunci când ai de ales între 2 oameni pentru așa ceva, sigur că faci bilanțul a ceea ce consideri tu că sunt calități, defecte, avantaje, dezavantaje”.

„Făcând acest bilanț, eu nu vreau să vorbesc despre Ludovic Orban. Pentru mine, Ludovic Orban e un coleg ca oricare alții, de care mă leagă multe, am trăit o istorie împreună, dar nu cred că trebuie să fie acum președinte al PNL. Am spus-o atunci când prietenii și colegii mei nu erau așa de revoluționari – mai precis, în 2014-2015, când a fost susținută Alina Gorghiu de către președintele Iohannis (pentru șefia PNL – n.r.). Și atunci, Ludovic Orban a candidat. Ludovic Orban nu ratează astfel de ocazii și până la urmă bine face. Atunci când era clar cine va câștiga, am spus: între aceste 2 variante, Ludovic Orban mi se pare alegerea firească. Atunci. Astăzi, după ce am văzut evoluția fiecăruia, pentru mine nu este niciun dubiu”, a spus Antonescu.

Fostul președinte al Senatului l-a calificat pe actualul prim-vicepreședinte Cristian Bușoi ca pe „un om cu foarte multă personalitate, cu foarte multă știință de carte în ceea ce înseamnă politica de azi”.

Concret, Crin Antonescu a exemplificat prin atitudinea adoptată de Bușoi în 2014, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale. În acest context, Antonescu l-a ironizat pe Orban, spunând că „falsează” când își acuză fostul șef de partid de constituirea USL.

„E un om care a pendulat foarte intens și de mulți ani între Bruxelles și București, într-un mod foarte eficient – și într-o parte, și în alta. A fost implicat foarte bine în viața internă a partidului în România. Este un europarlamentar care și-a făcut bine toate experiențele pe care un mandat în Parlamentul European îl poate da unui tânăr politician. L-am văzut în situații complicate, în care oamenii, dacă nu fug, se ascund. N-a făcut-o.

Dau exemplul anului 2014: tot felul de domni și doamne care nu contează din punctul ăsta de vedere, dar care se războiesc în continuare cu mine (văd că și domnul Orban intră în acest cor și falsează), că eu am făcut USL-ul, că am târât PNL-ul într-o alianță cu PSD-ul șamd. Toți acești oameni uită să spună că acest lucru a însemnat sfârșitul carierei mele politice. Conștient de acest risc, am pus capăt USL-ului. Nu se întreabă ce ar fi însemnat să fi ales soluția comodă, de a continua până în toamnă.

Într-un moment ca acela, în 2014, Cristian Bușoi (care era președintele CNAS – o demnitate publică foarte importantă, foarte grea, foarte fierbinte, de care Bușoi s-a achitat ireproșabil) se afla într-o relație foarte bună cu Ponta, ca premier. Atunci când destui colegi de-ai mei au preferat să rămână în Guvern sau să fugă cu dl Tăriceanu, Cristi Bușoi a plecat și a venit într-o variantă de continuare despre care era suficient de inteligent, de versat să știe că nu are șanse foarte mari. La vremea aceea, foarte puțini credeau că dl Iohannis va ieși președinte. Era limpede că PNL-ului nu-i va fi ușor. Bușoi n-a avut nicio ezitare: n-a stat ca alții, să pândească să mă prăbușesc eu; Bușoi «a luptat lupta cea dreaptă», cum zice Apostolul. A dus ceea ce partidul asumase”, a mai zis Crin Antonescu.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi