Skip to content
Politică

Antoneta Ioniță (PNL): Ascunderea infecțiilor nosocomiale din spitale ”este o ipocrizie care produce victime”

Camera Deputatilor

Antoneta Ioniță, deputat PNL și membru în Comisia pentru Sănătate și Familie, susține, într-un comunicat de presă, că ascunderea infecțiilor nosocomiale din spitale ”este o ipocrizie care produce victime”.

”Rezolvarea problemei supravegherii și controlului bacteriilor multirezistente și a infecțiilor nosocomiale rămâne una dintre marile probleme ale sistemului sanitar, în condițiile în care, în România, nu există ghiduri de prescriere a antibioticelor, dar nici date certe privind numărul infecțiilor cauzate de mediul intraspitalicesc și nici numărul deceselor.

Protocoalele și procedurile implementate în spitale în perioada stării de urgență au avut efecte și în ceea ce privește gestionarea infecțiilor nosocomiale, iar studiile au dovedit că una din metodele cele mai eficiente de a reduce rata acestora ține de activitatea personalului mediu, de igiena corectă a mâinilor și de utilizarea echipamentelor de protecție. Pe perioada pandemiei s-a putut constata și cât de  important este rolul epidemiologului în spitale și direcțiile de sănătate publică, dar și că sub 20 % din cadrele medicale nu sunt pregătite pentru situații de criză, după cum a reieșit dintr-un sondaj realizat printre medici și asistenți”, precizează Antoneta Ioniță.

Deputatul liberal spune că doar dacă se va vorbi deschis despre problema infecțiilor intraspitalicești se va putea găsi și o rezolvare.

”Să le ascundem, să nu le raportăm, din considerente de imagine sau pentru că nu dau bine la contractul de management al unui director de spital este o ipocrizie care produce victime. O strategie națională, aplicată unitar, la care se lucrează acum, poate da roade, iar inițiativa Guvernului de a înființa Comitetul Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (CNPLIAAM), un comitet interministerial, a cărui activitate va fi coordonată de Ministerul Sănătăţii, este un pas important, în abordarea acestei probleme reale.

De altfel, toți participanții la dezbatere au fost unanimi că legea privind prevenirea bolilor asociate cu asistența medicală, aflată pe circuitul legislativ, trebuie aprobată cât mai rapid. În plus, România trebuie să fie pregătită cu proiecte viabile, pentru că există deschidere la nivel european pentru investiții în sănătate, iar printre priorități se află remodelarea circuitelor funcționale ale spitalelor, în vederea reducerii riscului de transmitere a infecțiilor și actualizarea ghidurilor și a protocoalelor naționale, conform standardelor europene”, se mai arată în comunicatul remis de Antoneta Ioniță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *