Skip to content
Politică

Antoneta Ioniţă (PNL): Mii de bolnavi de cancer din Brăila, Galaţi şi Tulcea nu au acces la tratament în proximitate

Deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniţă a declarat că mii de pacienţi bolnavi de cancer din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea nu au acces la tratament încă din luna iulie a acestui an, după ce aparatul de radioterapie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, singurul din zonă, s-a defectat.

Dincolo de suferinţa în sine, pacienţii sunt nevoiţi să se urce în tren sau în maşină şi să străbată sute de kilometri, până la Bucureşti, Constanţa, Bacău sau Iaşi, pentru a beneficia de terapia care face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Ca medic, ştiu cât de complicat şi ce consecinţe poate avea un tratament oncologic, ce stări poate induce, şi înţeleg că un drum de câteva ore petrecut într-un microbuz sau într-un tren, după o şedinţă de terapie, poate fi de-a dreptul inuman. Tabloul este unul dramatic, de jumătate de an, mii de bolnavi de cancer din trei judeţe nu au acces la tratament în proximitate şi sunt îngropaţi în promisiuni. O situaţie inumană, incalificabilă, care nu are voie să se mai repete„, a precizat Ioniţă, potrivit unui comunicat de presă.

Deputatul liberal susţine că i-a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, prin care îi solicită un punct de vedere referitor la rezolvarea situaţiei pacienţilor bolnavi de cancer din cele trei judeţe, scrie agerpres.ro.

Am dorit să aflu dacă nu se teme că îi condamnă pe aceşti oameni la un sfârşit ce ar putea fi evitat prin administrarea unui tratament corect. Răspunsul primit acum câteva zile demonstrează că PSD i-a condamnat pe bolnavii de cancer din Brăila, Galaţi şi Tulcea. S-a încurcat din nou în promisiuni şi termene incerte. Deşi vorbeşte despre o investiţie care s-ar fi realizat din 2018 la secţia de radioterapie a SJU Galaţi, Ministerul Sănătăţii îşi ascunde lipsa rezultatelor concrete, prin obţinerea unor avize, care nu se ştie când vor fi obţinute. De parcă nu PSD a deţinut puterea şi nu ei au avut la dispoziţie pârghii prin care să pună cap la cap decizii ale instituţiilor, să rezolve lucrurile rapid şi în favoarea oamenilor„, a spus Ioniţă.

Parlamentarul a precizat că se avansează acum un nou termen, jumătatea lunii decembrie 2019, pentru ca aparatul de radioterapie să devină funcţional, dar nici acest termen nu este ferm, pentru că se au în vedere noi licitaţii, care nu se ştie când vor duce la investiţia efectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *