Skip to content
Internațional

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Lumea este în faţa unui „moment de pericol”

Minurso

Lumea este în faţa unui „moment de pericol”, a atenţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, denunţând din nou „încălcările” comise de Moscova la adresa Kievului, informează AFP.

„Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa ‘independenţă’ a regiunilor Doneţk şi Lugansk – şi urmarea – sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat Guterres în deschiderea unei reuniuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Luând cuvântul imediat după, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a subliniat că Ucraina nu era o ameninţare pentru Rusia. „Ucraina nu a plănuit niciodată şi nu plănuieşte nicio operaţiune militară în Donbas”, a declarat Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut ONU „acţiuni concrete şi rapide” pentru a opri angrenajul alimentat, potrivit lui, de Rusia şi desfăşurările sale militare. „Începutul unui război la scară mare în Ucraina va fi sfârşitul ordinii mondiale aşa cum o cunoaştem noi”, a atenţionat Dmitro Kuleba, potrivit sursei citate de Agerpres.

Reuniunea Adunării Generale, la care participă 193 de membri ai ONU, este o sesiune anuală asupra „teritoriilor ucrainene ocupate temporar”, organizată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Mai mulţi miniştri ar urma să aibă intervenţii în timpul reuniunii ce va dura pe întreaga durată a zilei de miercuri. Chiar dacă nu era prevăzut iniţial, Antonio Guterres a decis să participe la reuniune după ce s-a întors grabnic la New York, anulându-şi în ultima clipă o deplasare în Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *