Antony Blinken vine la Chișinău. Miza vizitei diplomatice – Mihai Isac, analist politică externă

Foto TVR Moldova

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va sosi miercuri, 29 mai, în vizită la Chișinău, unde va avea convorbiri cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Antony Blinken va anunța un nou pachet de asistență americană pentru Republica Moldova.

Analistul de politică externă Mihai Isac, a explicat pentru PS News, miza acestei vizite importante, în special, în contextul războiului hibrid la care este supusă Republica Moldova.

Sursa foto: tvrmoldova.md

„Această vizită trebuie privită și pe fondul invaziei ruse împotriva Ucrainei. Concomitent cu acest război direct, vedem în R. Moldova un război hibrid în care autoritățile de la Moscova folosesc diferite tehnici de manipulare și distorsionare a realității pentru a aduce la guvernare, la Chișinău, partide politice pro-ruse care au rolul de a menține R. Moldova într-o tabăra inamică UE, SUA și României, desigur.

După această vizită ne putem aștepta la noi demersuri din partea celor două părți, de consolidare a parteneriatului Chișinău-Washington.

Antony Blinken nu va veni singur la Chișinău. Va fi însoțit și de reprezentanți ai comunității de Inteligence din SUA, de diferiți oficiali din departamentele economice, de apărare etc. Este clar că R. Moldova joacă un rol important în strategia SUA și a Occidentului, în această regiune. O astfel de vizită, chiar dacă este inclusă într-un program mai vast al șefului diplomatiei americane, nu trebuie diminuată importanța sa.

Chișinăul este un punct important pentru șefii diplomatiilor statelor occidentale. R. Moldova este un câmp de bătălie între democrație și aceste forțe obscure care încearcă să mențină țara în sfera de influență a Federației Ruse.

Concomitent, pe lângă acordurile care vor fi semnate, acest tip de consultări face parte din modul de lucru al diplomației americane, cu semnale publice transmise atât publicului din R Moldova cât și Moscovei.

SUA folosesc acest tip de shot diplomacy pentru a răspunde, în timp real, amenințărilor și provocărilor lansate de Federația Rusă”, spune analistul de politica externă, Mihai Isac.

În comunicatul oficial postat pe pagina web a Departamentului de Stat, se precizează că noul sprijin american va fi destinat atingerii independenței energetice a Rep. Moldova și consolidării democrației în fața amenințărilor rusești.

Totodată, secretarul de stat american va discuta cu oficialii moldoveni despre progresul înregistrat de Rep. Moldova în calea spre integrarea europeană și amenințarea reprezentată de ingerința Rusiei în procesele sale interne.

După Chișinău, Blinken va merge la Praga, la reuniunea ministerială NATO, care se așteaptă să fie dominată mai ales de tema Ucrainei, a mai spus O’Brien.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: