Skip to content
Politică

Antreprenorii amenință: Susținem sindicatele. Cu Guvernul nu se poate discuta! EXCLUSIV

huff.ro

Transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a stârnit furia sindicaliștilor, care amenință cu un val de proteste declanșat în perioada următoare, dar chestiunea se răsfrânge și asupra mediului antreprenorial din România.

Nici noi nu suntem de acord cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Duce la un efort financiar suplimentar pentru companii, care vor fi nevoite să crească salariile angajaților numai ca să îi păstreze”, spune, pentru PSNews.ro, reprezentantul Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu.

Din punctul de vedere al acestuia, măsura este una care bulversează și mai mult mediul de afaceri din țară, în contextul în care introducerea Split TVA și alte măsuri fiscale sunt deja contestate de către patronate.

Măsurile acestea nu fac decât să crească gradul de birocratizare în administrație. Transferul contribuțiilor nu reprezintă o creștere reală a salariului și nu are efect nici asupra mediului de afaceri.

Se înscrie într-o practică pe care o vedem în ultimele luni, aceea de a aplica măsuri fără o analiză de impact”, spune acesta.

Jianu speră ca  sindicatele să aibă un cuvânt mai greu de spus în relația cu Guvernul, în contextul în care, vocea reprezentanților mediului de business pare să fi fost ignorată până acum. „Venind din partea lor, acest demers capătă o cu totul altă substanță.  Dacă noi reclamam acest lyucru, eram acuzați de subiectivism.

Venind din partea sindicatelor, acest protest pune punctul pe ‘i’ în această problemă. Noi nu mai știm la ce să ne așteptăm. Lipsesc două lucruri substanțiale: lipsește dialogul de substanță cu reprezentanții patronatelor și cu angajații și lipsesc analizele de impact. În acest  moment se mimează dialogul social”, susține președintele CNIPMMR.

Ironic sau nu, Jianu a fost ministru pentru Mediul de afaceri timp de o lună în primul guvern PSD-ALDE, dar a demisionat ca urmare a presiunilor societății civile în fața OUG 13. Grupările sindicale Cartel ALFA și BNS au anunțat ample mișcări de protest în luna octombrie, ca urmare a trecerii contribuțiilor salariale de la angajator la angajat, lucru care ar duce la diminuarea veniturilor nete obținute de angajați.

Sindicatul funcționarilor publici consideră, de asemenea, declanșarea unor măsuri de protest, ca urmare a măsurilor financiar-fiscale anunțate de guvernul Tudose.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *