Skip to content
Politică

Anul 2019, un fiasco pentru social-democrați. Care au fost marile insuccese ale PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Anul 2019 a reprezentat un adevărat fiasco pentru Partidul Social-Democrat. Dacă la începutul anului aceștia se aflau la guvernare, având totodată o majoritate confortabilă în Parlament, sfârșitul anului i-a prins pe social-democrați în Opoziție, lipsiți de un lider autentic, încercând să îți revină după șocurile succesive încasate pe durata anului.

Decăderea PSD a început odată cu alegerile europarlamentare din luna mai. Social-democrații au intrat încrezători în campanie, dar au sfârșit pe un loc 2, la aproape 5 procente în spatele PNL și la doar 0,1% în fața celor de la USR. Dezastrul de la alegerile europarlamentare avea să fie dublat la scurt timp de condamnarea președintelui de atunci a partidului, Liviu Dragnea, la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman. Au urmat câteva lupte intestine în PSD care s-au soldat cu o nouă conducere. Premierul în funcție, Viorica Dăncilă și-a asumat la CEx-ul partidului ce a urmat condamnării lui Liviu Dragnea, conducerea PSD. Totuși, treptat, poziția acesteia s-a degradat, iar degringolada social-democraților s-a accentuat. Pe fondul acestei degringolade restul forțelor politice au încercat să capitalizeze, lucru care a dus la votarea unei moțiuni de cenzură care echivala cu prăbușirea guvernării PSD și aruncarea partidului în Opoziție.

" "
" "

Migrațiile succesive din PSD către partidul lui Victor Ponta, Pro România, au slăbit semnificativ majoritatea confortabilă a social-democraților din ambele camere ale Parlamentului. Totodată, în lipsa unui lider cu mână de fier, nemulțumirile din interiorul partidului au început să iasă la iveală și să se materializeze în momentul votului pe moțiunea de cenzură. În pofidă pierderii guvernării, ex-premierului Viorica Dăncilă i s-a mai acordat o șansă de către baronii din PSD. Aceasta a fost candidatul desemnat al partidului pentru alegerile prezidențiale și, cu sprijinul masivei mașinării de vot a celor de la PSD, aceasta a reușit să ajungă în finala pentru Cotroceni, acolo unde s-a confruntat cu candidatul sprijinit de PNL, Klaus Iohannis. Pierderea alegerilor prezidențiale la un scor nemaivăzut în ultimii 30 de ani de democrație a însemnat însă sfârșitul previzibil pentru Viorica Dăncilă. Lipsită de orice fel de importanță pentru partid, aceasta a fost dată la o parte după prezidențiale, iar conducerea a ajuns pe mâna lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

În linii mari 2019 a reprezentat cel mai catastrofal an din istoria post-decembristă a Partidului Social-Democrat, fiind echivalent cu trei insuccese majore – pierderea alegerilor europarlamentare, pierderea guvernării și pierderea alegerilor prezidențiale. Sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020 îi găsește pe social-democrați în aceeași degringoladă, reușind doar parțial să facă o opoziție eficientă liberalilor. Pentru PSD adevăratul test se va da anul acesta, atunci când alte două runde de alegeri – locale și parlamentare – vor decide practic soarta partidului, PSD riscând să se confrunte cu trecerea de la statutul de partid mare, la cel de partid mic.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *