Skip to content
Politică

Anul 2020 marchează resurgența PSD. Cum s-au descurcat social-democrații în anul pandemiei

Inquam Photos / Octav Ganea

Anul 2020, spre deosebire de precedentul, a adus multe îmbunătățiri pentru social-democrați. Aceștia au reușit să navigheze printre hopurile anului 2019 și în final să se repoziționeze în postura unuia dintre principalele partide parlamentare din țară, alături de PNL.

2020 marchează revenirea PSD în prim-planul politicii

Social-democrații au pășit în 2020 complet debusolați. În 2019 au înregistrat eșecuri consecutive: scor slab la europarlamentare, pierderea guvernării și pierderea alegerilor prezidențiale. Se părea că social-democrații se aflau în pragul colapsului. Totuși, intrarea PNL la guvernare și apariția pandemiei de Covid-19 au dat startul revenirii PSD în prim-planul politicii din România. Prima victorie majoră a PSD în 2020 a fost reprezentată de stoparea alegerilor anticipate. Dacă ar fi avut loc, alegerile ar fi redus drastic prezența PSD în Parlamentul României. E drept că social-democrații au primit o mână de ajutor și din partea epidemiei de coronavirus care s-a instalat în primăvară și în România. Social-democrații au stat la pândă, în Opoziție și au încercat să valorifice erorile de parcurs făcute de liberali.

PSD a jucat inteligent cartea pandemiei, poziționându-se în mod oportunist de multe ori de partea principalelor grupuri afectate de măsurile restrictive impuse de guvern, cum ar fi industria HORECA. Amânarea alegerilor locale pentru toamna anului 2020 a jucat tot în favoarea social-democraților care au mai beneficiat de câteva luni bune pentru a-și continua atacurile la adresa guvernării. Confruntați cu epidemia și cu problemele financiare rezultate din pandemie, liberalii au amânat creșterea nesustenabilă a pensiilor, iar social-democrații nu au ezitat să îi critice, poziționându-se de partea pensionarilor, un segment important al propriului electorat.

De notat ar fi și faptul că PSD a reușit să gestioneze o tranziție eficientă a puterii în interiorul partidului. După pierderea guvernării și a alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă a fost debarcată într-un mod previzibil de la conducerea partidului. Marcel Ciolacu a preluat funcția de președinte interimar, însă în interiorul PSD existau două grupuri de putere care își disputau conducerea partidului. Pe de o parte, exista grupul lui Marcel Ciolacu, format din social-democrații “reformiști”, care voiau o îndepărtare de la modelul Dragnea. Pe de altă parte exista un grup format din fostul cerc intim al lui Liviu Dragnea, grupați în jurul lui Eugen Teodorovici. Treptat însă, Ciolacu și-a construit propria coaliție câștigătoare în interiorul partidului și a obținut victoria într-un mod categoric în alegerile interne. Foștii apropiați ai lui Liviu Dragnea au fost fie marginalizați, fie debarcați complet din PSD. Ciolacu a devenit la sfârșitul verii liderul votat al partidului, iar succesele de la alegerile locale și parlamentare i-au consolidat poziția.

Nici migrația politică de la PSD la PNL și alte partide nu a destabilizat complet PSD-ul. În ciuda unui trend început într-un moment de slăbiciune pentru PSD și continuat pe parcursul anului 2020 până la alegerile locale, social-democrații s-au menținut pe poziții. Alegerile locale au semnalat revenirea PSD, social-democrații fiind aproape la paritate cu PNL în ceea ce privește primarii și președinții de consilii județene câștigați. În ciuda unor pierderi semnificative în zone precum Iași, Vrancea, Constanța și București, PSD a reușit să se stabilizeze. Drept dovadă, la alegerile parlamentare din decembrie, social-democrații au terminat pe prima poziție. În ciuda faptului că social-democrații rămân în Opoziție și după alegerile parlamentare din 2020 este indiscutabil faptul că PSD a reușit să se redreseze după dificilul an 2019 și să revină pe scena politică românească în postura de principal partid parlamentar. Pe viitor rămâne de văzut cum vor capitaliza electoral social-democrații de pe urma guvernării PNL – USR-PLUS – UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *