Skip to content
Politică

Anul 2024 poate fi unul de cumpănă pentru democrația din România. Cum poate deveni AUR principalul beneficiar al curentului iliberal

Inquam Photos / George Călin

În timp ce PNL și USRPLUS sunt preocupate de luptele interne pentru șefia formațiunilor, cei de la AUR ar putea capitaliza politic de pe urma preferințelor românilor la următoarele alegeri generale din 2024.

AUR, principalul beneficiar al curentului ultranaționalist din țară

Un sondaj realizat de INSCOP Research dezvăluie un trend îngrijorător pentru viitorul democrației liberale din România: 59,5% din populație ar vota un partid naționalist care promovează valorile religioase și susține familia tradițională. Cu toate că atât PNL, cât și PSD, în pofida titulaturilor “liberale” respectiv „social-democrate” din denumirea partidelor, cultivă o atitudine conservatoare pe alocuri pentru a captura electoratul ultraconservator din țară, AUR pare a fi singura formațiuni croită pe modelul votantului ultranaționalist. PNL și PSD s-au pronunțat mai degrabă într-un mod oportunist în favoarea referendumului privind familia tradițională, în pofida faptului că un partid social-democrat sau liberal nu ar fi votat niciodată în favoarea unui referendum prin care erau restrânse drepturile unei minorități sexuale. Ambele partide au ales să acționeze în acest mod pentru a capta electoratul ultraconservator. Acum însă, acest electorat pare a avea o reprezentare mai bună în postura celor de la AUR.

O formațiune politică iliberală, condusă de lideri populiști care vântură în mod constant teme apropiate de extrema dreaptă, AUR pare a fi exact ceea ce majoritatea tăcută din România, cea care nu își găsea reprezentarea în partidele mainstream, ar putea vota la următoarele alegeri. În realitate, acest curent iliberal, ultranaționalist, intolerant și fundamentalist a existat întotdeauna în țară, arzând mocnit în plan îndepărtat. E de ajuns să ne reamintim de scrutinul prezidențial din 2000, atunci când Vadim Tudor a ajuns în finala pentru Cotroceni alături de Ion Iliescu. Ceea ce a lipsit o bună bucată de vreme a fost o formațiune politică care să dea glas acestui curent. Formațiuni politice precum PRM sau Vatra Românească au devenit treptat vetuste, iar adepții ultranaționalismului, a iliberalismului și a fundamentalismului religios au ales fie să voteze cu partidele mainstream în care exista un astfel de curent, fie au ales să nu voteze. Cei de la AUR au dat glas acestui curent și la alegerile viitoare ar putea obține un scor mult mai mare decât cel de la alegerile din 2020. O prezență mai consistentă a celor de la AUR în Parlamentul României nu ar reprezenta doar un pericol la adresa celorlalte partide politice care și-ar vedea astfel diminuată prezența în Parlament, ci și la adresa democrației și a statului de drept.

Peste tot în lume curentul iliberal pune în pericol democrația și statul de drept. Asta, printre altele, pentru că populiștii iliberali sunt anti-pluraliști. Ei detestă sistemele de pârghii și contraponderi din democrații. Detestă și libertățile și drepturile individuale, precum și instituțiile independente pe care le văd ca pe un obstacol în calea consolidării puterii personale. Ungaria lui Viktor Orban reprezintă doar unul dintre aceste exemple. Populiștii iliberali au fost ținuți în frâu până în prezent în democrațiile din Vest. În Italia, aceștia au capturat pentru o vreme legislativul de la Roma, iar în Franța, formațiunea lui Marine Le Pen a fost aproape de victorie la alegerile prezidențiale anterioare. În Germania, AfD a obținut câteva locuri în Parlament, dar treptat a fost izolat în mod eficient de restul forțelor politice. În România nu există momentan un cordon sanitar eficient în calea iliberalilor de la AUR, cu toate că un astfel de cordon sanitar a fost cerut într-o scrisoare deschisă formulată de zeci de personalități ale societății civile. Momentan însă PNL și USRPLUS par a fi prinse cu totul în disputele interne, iar PSD încearcă să capitalizeze politic, hărțuind guvernul cu moțiuni de cenzură și moțiuni simple. Nimeni nu pare a acorda suficientă atenție celor de la AUR, iar lucrul acesta s-ar putea să aibă consecințe devastatoare în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *