Anul trecut, investițiile R. Moldova în România au fost de 80 de milioane de euro – Victor Chirilă

Foto: Victor Chirila, Puterea Stirilor

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România a vorbit despre importanța pieței din România pentru desfacerea produselor moldovenești subliniind faptul că R. Moldova este pentru țara noastră “un partener economic indispensabil”.

„Avem multe forme de promovare a mediul nostru de afaceri. De exemplu, anul trecut, la Chișinău am organizat “Festivalul vinurilor din Republica Moldova”, la București la care au participat peste 60.000 de vizitatori din toată România. De asemenea, organizăm periodic, în mai multe orașe, expoziții ale companiilor noastre din diferite domenii, numite “Republica Moldova prezintă”. Am organizat anul trecut la Cluj, la Brașov, la Iași, anul acesta intenționăm să organizăm la Timișoara. Îmi doresc foarte mult să ajungem și la Oradea. De obicei, încercăm să ne asociem unor sărbători locale”, a explicat Victor Chirilă.

Investiții moldovenești în România. Domeniile: textile, alimentare, vinuri, sucuri, construcții etc

Venim cu produse și din domeniul textil, și din domeniul alimentar, și în domeniul vinurilor, sucurilor, etc.  În domeniul construcțiilor, avem foarte multe companii care se dezvoltă și care au nevoie de piață, produc mai mult decât decât consumă piața Republicii Moldova și evident că avem nevoie de deschidere a pieței românești.

De asemenea ne propunem să organizăm un mare forum de afaceri cu ocazia reuniunii Comisiei Inter-guvernamentale pentru cooperare economică pe care vrem să-l organizăm, anul acesta, la București .

Săptămâna viitoare, la Chișinău, va fi organizat un mare forum economic împreună cu Camera de Comerț Româno-Americană și Camera de Comerț Americano-Moldovenească de la Chișinău.

Deci sunt multe forme de promovare ale relațiilor noastre comerciale și investițiilor și nu doar ale României în Republica Moldova, dar și al ale Moldovei în România, pentru că și noi suntem un investitor destul de de important pentru România.

Anul trecut, investițiile R. Moldova în România au fost de 80 de milioane de de euro

Deci investițiile sunt reciproce. În spațiul dintre Tisa și și Nistru, suntem o putere economică.

O pătrime din piața vinului din România este dominată de vinurile din Republica Moldova.

O treime din piața de mobilă din România este dominată de companiile de mobilă din Republica Moldova.

O bună parte din uleiul pe care gospodinele din România îl folosesc în bucătărie, este produs în în Republica Moldova.

Concluzia: suntem pentru România un partener economic indispensabil. Acest lucru mă bucură foarte mult pentru că această demonstrează că economia Republicii Moldova devine parte integrantă a economiei noastre comune.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: