Skip to content
Politică

Anunț cheie pentru angajați. Se schimbă vechimea în muncă

O decizie judecătoarească definitivă aduce o schimbare majoră în Dreptul muncii: perioadele de practică, uncenicie și școală profesională vor fi considerate de acum înainte vechime în muncă, potrivit realitatea.net.

Ucenicia, practica și perioada în care o persoană a urmat cursurile unei școli profesionale vor fi considerate vechime în muncă, în baza Deciziei nr. 18 a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în ședință publică în data de 05 octombrie 2015, prin care instanța supremă a admis o solicitare promovată în acest sens de Avocatul Poporului.

Decizia este obligatorie și urmează a fi pusă în aplicare de către toate casele de pensii din țară, după cum a explicat avocatul Claudia Alistar pentru Revista Cariere.

Decizia a venit ca urmare a faptului că nu există o practică unitară a instanțelor de judecată care au soluționat în mod diferit această problemă de drept. Unele instanțe au respins cererile întrucât nu s-a dovedit existența unui contract de muncă pe perioada uceniciei.

Decizia Instanței Supreme „afectează” piața muncii într-un sens pozitiv, precizează avocatul, având în vedere faptul că în afara timpului alocat pregătirii profesionale ucenicul care prestează o muncă prin raportare la activitatea desfășurată de angajator primește un salariu și eventual alte drepturi bănești prevazute de legislația în vigoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *