Skip to content
Justitie

Anunț de ULTIM MOMENT: va fi desființată Secția Specială de investigare a magistraților

Viitorul Guvern PNL-USR PLUS-UDMR va desființa rapid Secția Specială de investigare a magistraților, înființată în timpul guvernării PSD. Anunțul a fost făcut marți de deputatul USR PLUS Stelian Ion, care a confirmat că numele său se află pe o listă de potențiali miniștri.

”O desființăm, este foarte clar lucrul ăsta, nici nu există discuții și aici vă spun un lucru, nici nu vor fi mari dezbateri, pentru că despre desființarea Secției Speciale am vorbit mai bine de trei ani de zile, deci se cunosc toate argumentele și de o parte și de alta, cunoaștem și opiniile magistraților și opiniile specialiștilor, avocaților, societății civile, opiniile emise de instituții internaționale (…) și atunci suntem în măsură să luăm o decizie fără să mai stăm pe gânduri multe luni de zile (…). Noi ne ținem de promisiuni și ce am spus de-a lungul timpului vom face. Dacă ne-am asumat angajamentul să rezolvăm rapid această problemă, o vom face rapid”, a precizat Stelian Ion.

Există o listă, sunt și eu nominalizat și alături de alți colegi foarte buni, am încredere în ei, se va lua o decizie în acest sens (…). Nu am avut niciodată un obiectiv din a obține un portofoliu la Ministerul Justiției, însă în perioada care a trecut mi-am dat seama că fără o implicare foarte-foarte mare pe partea asta, nu poți muta lucrurile”, a mai spus acesta.

Amintim că PS News a scris în urmă cu câteva zile că PNL, USRPLUS și UDMR, cele 3 partide care vor forma viitorul Guvern, au luat decizia, în cazul negocierilor, ca viitorul ministru al Justiției să aibă mandat politic clar pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție face parte din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a devenit operațională pe 23 octombrie 2018. Secția Specială are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de magistrați, sunt cercetate și alte persoane.

Activitatea SIIJ a fost criticată de judecători și procurori, de o parte a opiniei publice, de organisme internaționale, dar si de unii politicieni.

Unul dintre argumentele Comisiei Europene împotriva Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este că există suspiciunea că Secția a fost făcută doar pentru a transfera fișiere sensibile de la DNA la SIIJ, „care ar putea fi mai supus la intervenții externe și presiuni, din punct de vedere politic”.

Înființată prin lege, Secția Specială ar putea desființată printr-un act asemănător, votat în Parlament. Un astfel de proiect ar putea trece acum, ținând cont de noua majoritate politică rezultată în urma alegerilor din 6 decembrie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *