Skip to content
Politică

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la Guvern: își asumă răspunderea pe 3 legi

Saptamana Financiara

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat miercuri dimineața că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi cele trei proiecte pentru care urmează să-şi asume răspunderea în Parlament, espectiv pentru modificarea legilor justiţiei şi a OUG 51 şi pentru adoptarea Legii plafoanelor.

Executivul a transmis conducerii celor două Camere scrisoarea privind angajarea răspunderii şi cere să o prezinte în plenul reunit, miercuri, la ora 14.00.

Astăzi vor fi trimise cele trei proiecte către Parlament, însoțite de scrisoarea Guvernului și urmează ca Parlamentul să decidă calendarul răspunderii”, a precizat Dancă într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

Guvernul dorește să își angajeze răspunderea pe următoarele proiecte:

– modificarea legilor justiției prin amânarea intrării în vigoare a trei prevederi (pensionarea anticipată a magistraților, creșterea vechimii pentru intrarea în magistratură, creșterea numărului de judecători care formează completele)
– legea privind plafoanele bugetare
– legea de modificare a ordonanței 51 privind transportul intrajudețean

Cele trei proiecte au fost aprobate în ședința de marți seara a Guvernului.

Ionel Dancă a precizat că Guvernul dorește să-și asume răspunderea în Parlament, „în cel mai scurt timp”, și pe modificările la OUG 114.

Constituția prevede la articolul 114:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *