Skip to content
Politică

Anunțul ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, despre prețurile la energia termică

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, miercuri, că nu a existat niciodată riscul creșterii prețului la energie termică de la 1 ianuarie 2015, notează agerpres.

În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (…) Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a publicat prețurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, metodologie care ține cont de prețurile la combustibili din anul 2013 și anul 2014. Deci, niciodată nu s-a pus această problemă de a crește prețurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a spus Nicolescu, la dezbaterea din plenul Camerei Deputaților pe marginea proiectul de lege privind aprobarea OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

În general, pe piețele gazelor naturale din UE tranzacțiile angro depășesc de patru, cinci ori consumul real de gaze naturale. În România nu se întâmplă lucrul acesta, nu avem o lichiditate a pieței gazelor naturale, nu avem suficientă transparență și atunci, prin această ordonanță, am încercat să încurajăm transparența, să încurajăm lichiditatea în așa fel încât consumatorii să beneficieze de prețuri competitive, de prețuri mai bune. Amendamentele formulate în comisie sunt, de fapt, niște corelări ale unor termene care vizează inclusiv corelarea cu amânarea liberalizării prețului la populație pe care Parlamentul României a adoptat-o în luna octombrie și pe care Guvernul le susține”, a afirmat ministrul.

Nicolescu a amintit totodată că un amendament vizează situația centralelor de cogenerare. „Aceste centrale de cogenerare să beneficieze de același tratament ca și centralele de apartament — este un principiu corect, este un principiu pe care îl susținem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă același regim ca și centralele de cogenerare, cum niciodată nu s-a pus vreodată problema în România ca prețurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015”, a punctat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *