Skip to content
Societate

Anunțul momentului, despre pensiile românilor! Se întâmplă chiar din această lună

Inquam Photos / Octav Ganea

În ultimul an, Casa de Pensii a soluţionat peste 22.000 de cereri de recalculare pentru pensionarii care nu au depus toate actele sau au mai lucrat după pensionare. Astfel, zeci de mii de români primesc deja pensia recalculată.

Și peste 40.000 de români din diaspora au primit decizii de pensionare în acest an, unele dintre ele fiind mai vechi şi de cinci ani. Vestea și mai bună este că pensiile pentru luna sărbătorilor au început să fie plătite deja de miercuri, 2 decembrie.

Noi ducem o cursă de recuperare a acestor restanţe, am preluat un volum foarte mare de dosare care au ieșit din termenul legal de soluţionare de 45 zile, erau restanţe istorice foarte mari la pensiile naționale și internaționale, de 2-5 ani zile restanţe. Am avut o cursă infernală şi continuăm, am ajuns aproape la zero, avem doar câteva dosare de o complexitate deosebită, până în 10 dosare la nivel naţional, am reușit să recuperăm aproape integral toate dosarele restante pe pensiile naționale”, a anunţat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3.

Câţi bani în plus primesc pensionarii?

Întrebat cât ar putea să crească pensia după recalculare, şeful Casei de Pensii spune că nu se poate vorbi de o medie, totul se bazează pe contribuţiile plătite, dar depinde de fiecare beneficiar în parte.

Avem recalculări la care oamenii primesc şi de 200-300 de lei în plus, dar e vorba de nivelul de contribuţii pe care fiecare l-a adus la sistemul public de pensii”, a explicat Daniel Baciu.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, premierul Ludovic Orban a garantat faptul că pensiile vor fi mărite în 2021.

De asemenea, prim-ministrul i-a asigura pe pensionari că puterea de cumpărare ar urma să crească, după majorare. Premierul nu a făcut, însă, public procentul cu care va fi majorat punctul de pensie.

Fireşte că va fi mărit, cu cât vom vedea pentru că, v-am spus, creşterea pensiilor trebuie să fie în acord cu nişte indicatori economici – creşterea economică, rata inflaţiei. Noi vrem să creştem pensiile şi în acelaşi timp să creştem puterea de cumpărare a pensiilor, doar în baza unei dezvoltări economice care se bazează pe o creştere economică serioasă”, a precizat Ludovic Orban, potrivit România TV.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *