Skip to content
Economie Societate

AOAR avertizează: Economia României se îndepărtează de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creştere pe termen lung

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România constată cu îngrijorare îndepărtarea progresivă a economiei României de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creştere pe termen lung, pe fondul adâncirii   şi al accelerării importurilor, conform unui comunicat al Asociaţiei.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, denumită în continuare AOAR, constată cu îngrijorare îndepărtarea progresivă a economiei României de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creştere pe termen lung, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent şi al accelerării importurilor. Angajamentele asumate de autorităţi, care presupuneau respectarea unor condiţii şi calendare de implementare (precum planul naţional de adoptare a monedei euro) par a fi dispărut de pe agenda publică. AOAR consideră ca neproductivă şi periculoasă pentru mediul de afaceri continuarea disputelor politice pe teme periferice faţă de evoluţiile economice la nivelul României, al UE şi la nivel global„, se spune în comunicat.

Organizaţia invită reprezentanţii partidelor politice, ai patronatelor, sindicatelor, precum şi reprezentanţii societăţii civile, la punerea în dezbatere a unor teme reale, legate de soluţii concrete pentru creşterea încrederii mediului de afaceri în posibilitatea de adoptare şi implementare transparentă, documentată şi realistă a unor politici publice capabile să determine mediul de afaceri să facă investiţii, îndeosebi în sectoare care pot asigura o reechilibrare progresivă a balanţei comerciale.

AOAR menţionează că susţine ferm necesitatea continuării reformelor structurale şi crearea în România a unei economii performante, pentru a putea discuta, în mod realist şi pragmatic, despre adoptarea monedei euro.

De asemenea, AOAR cere tuturor decidenţilor politici să facă eforturi consistente pentru a fundamenta măsurile economice pe care le propun, implicând mai mult expertiza economică românească, acceptând şi stimulând dezbaterile deschise între specialişti, indiferent de viziunile lor.

România are nevoie de întreaga competenţă autohtonă, de mediul academic, de analiştii economici şi de antreprenorii români care să propună, împreună, decidenţilor politici soluţii şi alternative, toate având ca obiective centrale adoptarea de către România a monedei euro şi creşterea gradului de integrare a economiei româneşti în ansamblul economiei UE. AOAR susţine ferm reluarea urgentă a dezbaterilor publice vizând viitorul economic al României în UE, modernizarea radicala a sistemului educaţional şi pregătirea forţei de muncă pentru a răspunde cerinţelor secolului XXI”, se mai spune în comunicat, scrie economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *