Skip to content
Politică

Apa Nova se reinventează! Modificări în structura tarifară a serviciilor

Compania Apa Nova Bucureşti, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare al Capitalei, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă a făcut publice modificările care vor avea loc în perioada următoare.

Astfel, potrivit reprezentanților companiei, aceasta își va schimba denumirea în Apa Nova – Compania de Ape București și va reduce de la 1 aprilie costul cu serviciile de furnizare a apei potabile, crescând, însă, de aproape două ori costul cu canalizarea, tariful final cumulat rămânând neschimbat.

”Schimbarea numelui companiei este una parţială, nu integrală, Apa Nova, puternic asociată de bucureşteni cu serviciul de alimentare cu apă potabilă, rămânând în continuare principalul element de identificare al companiei. Prin păstrarea sa în cadrul noii denumiri, am dorit să subliniem că intrarea companiei pe un nou drum, de schimbare şi modernizare, se face şi în condiţiile asumării, cu plusuri şi cu minusuri, a trecutului său” au anunțat, marți, reprezentanții companiei, în cadrul unei conferințe de presă.

În următoarea perioadă va avea loc o reaşezare a structurii tarifare, prin diminuarea costului serviciilor de furnizare a apei potabile şi creşterea costului canalizării, pentru a reflecta corect investiţiile necesare în infrastructura de canalizare şi costurile operării.
Cele două evoluţii se compensează reciproc, tariful NET cumulat practicat de Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti, rămânând neschimbat – la una dintre cele mai mici valori din ţară pentru acest tip de servicii.

Decizia a fost luată de comisia internaţională de experţi, în urma analizării investiţiilor realizate şi a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare. Ea a fost supusă analizei şi ulterior aprobată de ANRSC – autoritatea statului român care a analizat concluziile comisiei de experţi şi a solicitat punerea în practică a acestei restructurări tarifare.

Potrivit reprezentanților companiei, Primăria București a fost informată asupra deciziei ANRSC. Nici Primăria, nici Apa Nova nu decid modificări de tarif, mecanismul de formare a preţurilor fiind unul independent şi extrem de tehnic, fiind explicat în detaliu pe parcursul anului 2016.

Contractul de Concesiune a intrat în vigoare la data de 17.11.2000. La acea dată, ponderile în cadrul tarifului cumulat apă potabilă + canalizare erau următoarele:
• apă potabilă: 82%
• canalizare: 18%

Tarifele fără TVA care vor fi implementate pentru a reflecta costurile reale şi investiţiile necesare în canalizare sunt:
• tarif apă potabilă: 65.5% din tariful cumulat apă potabilă + canalizare, adică 3,31 RON/m3 (faţă de 4,13 RON/m3 la data de 31.12.2016);
şi
• tarif canalizare: 34.5% din tariful cumulat apă potabilă + canalizare, adică 1,74 RON/m3 (faţă de 0,92 RON/m3 la data de 31.12.2016).
De altfel, analiza asupra situaţiei marilor 43 de operatori din ţară (exclusiv Apa Nova Bucureşti) arată că ponderea medie în cadrul tarifului cumulat (valori august 2016, sursa ANRSC) tinde să echilibreze raportul „real” dintre cele două componente, adică:
• apă potabilă = 57%
• canalizare = 43%

CE S-A SCHIMBAT DE LA DEZBATEREA PUBLICĂ – Premieră naţională

În 8 aprilie 2016 APA NOVA a organizat prima dezbatere publică pe utilităţi din România – un dialog direct cu 1500 de oameni. În urma schimbului de opinii, am modificat modul de facturare, regulile la branşare, modul de preluare a sesizărilor, priorităţile investiţiilor în infrastructura de apă-canal şi inclusiv modul în care sprijinim cauzele sociale.

”Tot ca un efect direct al dezbaterii publice, ANCAB a promovat informarea zilnică asupra calităţii apei, prin intermediul diferitor platforme comunicaţionale (TV, metrou, presă scrisă şi online). De asemenea, am intensificat acţiunile de dialog cu cetăţenii şi am realizat proceduri de comunicare onestă şi în timp real în cazul avariilor din reţeaua edilitară. Am trecut de la vorbe la fapte. Reacţia pozitivă a publicului ne-a determinat să preluăm formatul evenimentului de dezbatere din 2016 în cadrul agendei noastre anuale pe termen lung, speranţa noastră fiind ca el să devină unul de tradiţie şi de referinţă în dialogul nostru cu publicul bucureştean. Companiile de utilităţi publice trebuie să îşi regăsească vocaţia transparenţei, iar Apa Nova – Compania de Ape București înţelege să fie în prima linie a acestei evoluţii, de aceea a inovat comportamentul public prin premiere naţionale cum ar fi dezbaterea publică, programul pilot „A doua ţeavă”, procesul de reproiectare internă cu creşterea fără precedent a eficienţei”, a declarat directorul General Jorj-Mădălin Mihailovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *