„Apă pentru pace” 22 martie, Ziua Mondială a Apei

Sursa foto: Unsplash

În acest an, mesajul zilei este „Apă pentru pace”.  Apa este vitală, este o resursă care poate fi folosită și pentru care se poate intra în conflict, este un drept al omului. Astăzi trebuie să ne unim în jurul apei și să folosim apa pentru pace, punând bazele unui viitor mai stabil și mai prosper.

Apa poate aduce pace sau poate declanșa conflicte.

Atunci când apa este rară sau poluată sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces deloc, tensiunile pot crește între comunități și țări.

Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează frontierele naționale. Cu toate acestea, doar 24 de țări au încheiat acorduri de cooperare pentru toată apa pe care o au în comun.

Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se intensifică, iar populația crește, există o nevoie urgentă, atât în interiorul țărilor, cât și între acestea, de a se coaliza pentru protejarea și conservarea celei mai prețioase resurse a planetei.

Sănătatea și prosperitatea publică, sistemele alimentare și energetice, productivitatea economică și integritatea mediului, toate depind de un ciclu al apei care funcționează bine și este gestionat în mod echitabil.

2,2 miliarde de oameni trăiesc încă fără apă potabilă gestionată în condiții de siguranță, potrivit unui raport al OMS/UNICEF din 2023.

Aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă cu o penurie severă de apă, cel puțin o parte a anului.

Dezastrele legate de apă au dominat lista dezastrelor din ultimii 50 de ani și reprezintă 70 % din totalul deceselor legate de dezastrele naturale, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 2022.

Apele transfrontaliere reprezintă 60 % din fluxurile de apă dulce din lume, iar 153 de țări au teritoriu în cel puțin unul dintre cele 310 bazine fluviale și lacustre transfrontaliere și au inventariat 468 de sisteme acvifere transfrontaliere.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: