Raport Draghi: UE trebuie să investească în propria industrie de apărare și să reducă dependența de SUA

Sursa foto: Pexels

Majoritatea cheltuielilor UE pentru apărare sunt direcționate către Statele Unite, așa că țările membre ar trebui să favorizeze propria industrie a armamentului blocului continentul european atunci când cumpără arme, atrage atenția un raport privind competitivitatea europeană întocmit de fostul premier italian Mario Draghi, la cererea Comisiei Europene, și prezentat luni la Bruxelles. Punctele cheie din acest raport cu privire la competitivitatea europeană în materie de apărare se referă la cheltuieli și investiții comune, finanțare comună public-privată, cumpărarea de armament produs în Europa și la introducerea politicii industriei de apărare în mentalitatea instituțională europeană prin crearea unui post de comisar european în domeniu, prin punerea pe agenda reuniunii miniștrilor apărării și prin crearea unei Autorități pentru industria de apărare a UE. 

În urmă cu un an, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut fostului șef al Băncii Centrale Europene și fostului prim-ministru italian să redacteze un raport privind modul în care UE ar trebui să mențină competitivitatea economiei sale într-o perioadă de fricțiuni globale crescute.

Documentul este centrat pe patru piloni ai prosperității: competitivitate durabilă, securitate economică, autonomie strategică deschisă, concurență loială. Raportul furnizează recomandări pe două zone de politici, cele sectoriale (energie, materii prime critice, digitalizare și tehnologii avansate, rețele de bandă largă și mare viteză, inteligență artificială, semiconductori, industrii bazate pe energie, tehnologii curate, industria automobilă, apărare, spațiu, domeniul farmaceutic, transport) și cele orizontale (accelerarea inovării, reducerea decalajelor de competențe, susținerea investițiilor, revigorarea concurenței și întărirea guvernanței).

În privința domeniului apărării (pag. 159-172), relocarea cheltuielilor militare în industriile proprii pentru a spori apărarea este una dintre cele 10 propuneri făcute de Draghi ca parte a unui raport mult mai larg de 328 de pagini.

Multe țări membre ale Uniunii Europene se reînarmează rapid în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, dar 78% din cele 75 de miliarde de euro cheltuite pentru apărare între iunie 2022 și iunie 2023 au mers în afara blocului, iar 63% merg către SUA, a spus fostul șef al Băncii Centrale Europene.

Cumpărarea din SUA “poate fi justificată în unele cazuri, deoarece UE nu are unele produse în catalogul său”, se arată în raport. Dar, a adăugat Draghi în document, “în multe alte cazuri un echivalent european există sau ar putea fi disponibil rapid”.

“Sectorul de apărare al UE este esențial pentru a asigura autonomia strategică a Europei în a face față amenințărilor din ce în ce mai mari la securitatea externă, precum și pentru a stimula inovarea prin răspândiri în întreaga economie”, este premisa de la care pornește raportul.

Cu toate acestea, cheltuielile publice de apărare ale statelor membre ale UE sunt insuficiente în mediul geopolitic actual, constată Mario Draghi, adăugând că cheltuielile UE pentru apărare reprezintă în prezent aproximativ o treime din cele ale SUA, cheltuielile crescând rapid în China.

Conform bazei de date SIPRI, cheltuielile de apărare ale SUA în 2023 au fost estimate la 916 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile cumulate ale cheltuielilor statelor membre ale UE au fost estimate la 313 miliarde de dolari (exprimate în prețuri curente). Bugetul de apărare al Chinei a fost estimat la 296 de miliarde de dolari, dar, potrivit mai multor surse, ar putea fi semnificativ mai mare.

Raportul cere, de asemenea, țărilor să facă o treabă mai bună în ceea ce privește cheltuielile comune și achizițiile comune – un efort de a depăși piața mică și fragmentată de apărare a continentului. De aceea, Draghi a spus că blocul ar trebui să-și sporească dimensiunea firmelor sale de militare, permițând “consolidării apărării industriale să atingă amploarea, acolo unde este necesar”.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: