Apare o nouă taxă în facturile de energie ale tuturor consumatorilor

Sursa foto: Pixabay

Furnizorii de energie electrică din România vor începe, din 1 octombrie 2024, să le factureze tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici, un nou cost, autoritățile estimând că noua taxă va avea valori reduse.

Aceasta va apărea pe facturi și nu va fi suportată efectiv de către consumatori, dar numai câtă vreme sunt menținute prețurile finale plafonate la energie, adică doar până la 1 aprilie 2025. Mai precis, strict în această perioadă, cât timp este în vigoare plafonarea, în forma actuală, furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.

Este vorba de așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de guvern adoptată în aprilie, iar acum a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia.

Cel puțin pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin. Valoarea contribuției trebuie stabilită de ANRE până pe 30 septembrie, pe baza datelor transmise de cele 2 entități menționate, și va începe să fie facturată de către furnizori din 1 octombrie.

″(…) apreciem un impact pozitiv din punct de vedere financiar, având în vedere faptul că se estimează valori reduse ale taxei, mult mai mici decât potențialele reduceri ale prețului pe piața de energie electrică (determinate de implementarea schemei de sprijin CfD pentru regenerabile – n.r.)″, este calculul autorităților.

Potrivit unui document analizat de Profit.ro, marii consumatori industriali de energie s-au plâns că, ″în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri în domeniile în care aceștia sunt reprezentați″.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: