Skip to content
Puterea Știrilor Video

Apariția vaccinului nu oprește automat pandemia. Medic infecționist: Trebuie să ne gândim că acest virus are și mutații

Facebook/vaccin
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a explicat că un vaccin anti-covid „este modalitatea reală prin care putem să limităm pandemia”. Acesta este de părere că pandemia poate fi doar limitată, pentru că „oprirea va avea loc atunci când vom avea 70-80%  la nivelul populației care să fie persoane imunizate prin vaccin”.

„Este foarte clar că o să avem un interval de timp din momentul în care vom avea vaccinul și până lucrurile se vor liniști, pentru că vor fi mai multe categorii la nivel de populație, întâi vor fi cei din prima linie, personalul medical, apoi cei vulnerabili ș.a.m.d, doar că vaccinul nu e un lucru atât de simplu, l-ai făcut, și ai rezolvat. E foarte probabil că el va fi repetat pentru că efectul lui va fi pe un anumit interval de timp.

" "
" "

La această întrebare ar trebui să răspundem cât de curând din momentul în care vom avea acest vaccin. E de discutat pentru că, în cazul vaccinării antigripale, lucrurile stau altfel.

Știm de exemplu că vara nu avem gripă și că ține de sezon și știm că în fiecare sezon ne vaccinăm, dar în cazul infecției cu SARS-Cov-2 lucrurile nu au stat așa. În toate locurile din lume acest virus a fost tot anul, și trebuie să ne gândim foarte clar cum acționăm cu vaccinul, mai ales că acest virus are și mutații”, spune medicul.

Acesta este optimist în ceea ce privește viitorul vaccin, însă, precizează, că până atunci va trebui să „ă mergem pe mai multe variante, pe varianta de prevenție, de testare, pe varianta de întărire a sistemului medical și în momentul în care va veni vaccinul , cu atât mai bine, îl vom face”,

„Din fericire e destul de stabil, adică familia de coronavirusuri din care face parte SARS-Cov-2 sunt virusuri clar mai stabile față de virusurile gripale și atunci ne așteptăm să nu avem probleme mari cu mutațiile și de aici discuția că la un moment dat, virusul nu ar mai avea efectul scontat. Cred că lucrurile vor merge bine, dar cu răbdare.

Foarte probabil că va trebui să ne vaccinăm de mai multe ori pe an. Se va stabili, dacă va fi un interval la 6 luni, va fi stabilit clar în funcție de parametrii pe care îi va avea vaccinul, deci la aceste întrebări trebuie să avem răspunsuri în momentul în care ne vaccinăm”, a explicat Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *