Skip to content
Economie Politică

Apartenența la valorile occidentale, pusă la îndoială? Câți români ar prefera o economie socialistă, controlată de Stat

rfi.ro
" "

Întrebați care consideră că este cea mai bună cale de urmat pentru România, românii dau cu precădere răspunsuri privind apartenența țării la valorile Occidentale, arată un sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale și obținut în exclusivitate de PSnews.ro.

Astfel, 41% dintre participanții la sondaj consideră că pentru România este mai bine acum să dezvolte o economie capitalistă, de piață.

" "
" "

În contrapartidă, doar 13% dintre răspunsuri vizează opțiunea pentru o economie socialistă, controlată de stat.

Există și un procent de 26% dintre participanții la sondaj care apreciază că pentru România cel mai bine ar fi acum să dezvolte o economie mixtă – capitalistă și socialistă.

Iar 20% nu au știut ce să răspundă.

În ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană, 47% dintre români spun, conform sondajului, că țara noastră ar trebui să se integreze mai puternic în structurile UE.

Doar 23% dintre ei cred că ar fi bine ca România să sporească independența față de Uniunea Europeană, iar 18% apreciază că ar fi bine să rămână așa cum este în relația cu UE.

În plus, 12% dintre respondenții la sondaj nu au știut să spună ce ar fi mai bine acum pentru România.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *