Skip to content
Sănătate

Apel disperat al medicilor după aglomerarea ATI-urilor: Nu mai vrem să trăim ce am trăit anul trecut

Inquam Photos/Virgil Simonescu

Secțiile de terapie intensivă sunt pline de persoane nevaccinate, este semnalul de alarmă tras de Emilian Imbri, fost manager al spitalului „Victor Babeș” din București. El spune că tot mai des în secțiile ATI ajung persoane tinere, infectate cu varianta Delta a virusului.

„Pe terapie avem doar nevaccinați internați și în stare gravă. Ieri a decedat un bărbat de 43 de ani, mai e cineva de 37 internat, care nu e în stare bună și care nu are comorbidități”, a spus Imbri.

Riscul de infecție nu depinde neapărat de vârstă, ci de expunere, a explicat la Digi24 medicul Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta.

„Din datele publice, se pare că persoanele tinere sunt mai afectate, ele au și fost vaccinate tardiv în țările care fac astfel de rapoarte.

E mult mai mic riscul de infecție la persoanele vaccinate. Sunt cazuri de persoane vaccinate care se pot infecta, dar fac forme ușoare, organismul persoanelor vaccinate are cantitatea de anticorpi care să lupte cu virusul din primul moment”, a afirmat Mahler.

În ultimele două săptămâni numărul pacienților internați la ATI s-a dublat

Dacă în ultimele luni oamenii au crezut că pandemia s-a încheiat, virusul a ținut morțis să ne demonstreze că este în continuare la fel de puternic. Încet, dar sigur, secțiile de terapie intensivă se aglomerează din nou. O echipă Digi24 a filmat la la Pitești, în Spitalul Județean Argeș.

Luminița Galbenu conduce secția de terapie intensivă chiar de la începutul pandemiei. Prin mâinile ei au trecut peste o mie de pacienți. Spune că în ATI sunt acum pacienți nevaccinați.

În secție încă mai sunt paturi libere, dar această situație nu va ține mult. Valul patru a lovit România, iar o nouă criză sanitară poate să fie evitată doar dacă învățăm din greșelile făcute anul trecut.

Luminița Galbenu: „Ar trebui ca toată lumea acum să simtă această gură de oxigen în sensul că numărul de cazuri e mic la noi în țară, să gândească mai profund față de cum a făcut vara trecută, să ne vaccinăm, să stăm la distanță. Vom avea tot timpul din lume să ne distrăm, să ne îmbrățișăm, dar dacă scăpăm de pandemie. Dacă nu respectăm regulile nu va fi bine.

Am fost puși într-o situație grea anul trecut când nu existau paturi la ATI, n-aș vrea să mai trăim acel moment”.

Doar că mulți oameni tratează virusul de parcă ar fi intrat deja în istorie. Vacanța a devenit singura prioritate. Vaccinarea pare de mult uitată.

Luminița Galbenu: „Categoric, cei vaccinați și dacă fac boala fac forme ușoare, nu o să ajungă la ATI”.

Gura de oxigen pe care medicii au primit-o în ultimele luni e pe terminate, spun experții în sănătate publică. Vârful valului 4 s-ar putea să lovească la jumătatea  lui septembrie, când, în cel mai rău scenariu am putea să avem în spitale peste 4500 de pacienți, iar din aceștia 460 să fie în stare gravă la ATI.

1 comentariu la “Apel disperat al medicilor după aglomerarea ATI-urilor: Nu mai vrem să trăim ce am trăit anul trecut

  1. Voi chiar ați vorbit cu dr menționat din Pitești? Nu cred ca si-ar fi permis sa minta cu nerușinare. La ATI in tot județul Argeș sunt internate DOUA persoane si voi spuneti ca „încă mai sunt locuri „, sugerând ca e pe cale de a se umple? Cam cât de ticăloși puteți fi? Spre edificare, verificati site ul epitesti care da zilnic buletinul Prefecturii cu situația epidemiologica in județ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *